Na ile sposobów można ułożyć prostokąt z 1260 jednakowych krążków.
Nie mam pomysłu, jak to zrobić.
Myślę, żeby liczbę \(1260\) rozłożyć na czynniki pierwsze:
\(1260 = 2 \cdot 630 = 2 \cdot 2 \cdot 315 = 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 105 = 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 35 = 2^2 \cdot 3^2 \cdot 35\)
I teraz jestem w kropce.
Na ile sposobów - prostokąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Re:
Chyba wpadłam na to, tylko nie jestem pewna:
chodziło o to:
Dzielniki liczby \(1260\) to: \(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 14, 15, 18, 20, 21, 28, 30, 35\)
Dlatego jest \(18\) par?
Jeśli tak, to czemu nie \(19\) par, bo dzielnikiem liczby \(1260\) jest też \(36\)? Więc czemu nie zaliczamy tej liczby?
chodziło o to:
Dzielniki liczby \(1260\) to: \(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 14, 15, 18, 20, 21, 28, 30, 35\)
Dlatego jest \(18\) par?
Jeśli tak, to czemu nie \(19\) par, bo dzielnikiem liczby \(1260\) jest też \(36\)? Więc czemu nie zaliczamy tej liczby?