ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 13 wrz 2009, 09:52

ciągi

Post autor: justka »

napisz cztery początkowe wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an:
a) an = n+5 : 2n -1
b) an= 4- n do kwadratu
: to kreska ułamkowa

jak to sie oblicza??
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a)
\(a_n=\frac{n+5}{2n-1}
a_1=\frac{1+5}{2-1}=6
a_2=\frac{2+5}{4-1}=\frac{7}{3}
a_3=\frac{3+5}{6-1}=\frac{8}{5}
a_4=\frac{4+5}{8-1}=\frac{9}{7}\)


b)
\(a_n=4-n^2
a_1=4-1^2=4-1=3
a_2=4-2^2=4-4=0
a_3=4-3^2=4-9=-5
a_4=4-4^2=4-16=-12\)
ODPOWIEDZ