funcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaroska44
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2012, 11:29
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

funcja kwadratowa

Post autor: jaroska44 » 28 lut 2012, 14:28

W roku 1845 na uroczystości urodzin spytał ktoś jubilata, ile on ma lat. Na co jubilat
odpowiedział: „Gdy swój wiek sprzed 15 lat pomnożę przez swój wiek za 15 lat, to otrzymam
rok swego urodzenia”. Ile lat miał wówczas jubilat?

jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 17 lut 2009, 00:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola » 28 lut 2012, 14:35

x wiek jubilata w1845 roku

\((x-15)(x+15)=1845 -x\ \ \ \wedge \ \ x \in N_+\\ x^2+x-2070=0\ \ \ \Rightarrow \ \ \sqrt{ \Delta }=91\\ x=45\)