dla jakiej wartosci x funkcja homograficzna f przyjmuje podana obok wartosc
a) f(x) = 2x-5 : 9x+27 , w =-5
b) f(x) = x+1:x-1 ,w = 2 + pierwiastek z 3
: to kreska ułamkowa
prosze o pomoc i z gory dziekuje
funkcja homograficzna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a)
\(\frac{2x-5}{9x+27}=-5 \ \ \wedge \ \ x\neq -3
\frac{2x-5}{9(x+3)}=-5 / \cdot 9
\frac{2x-5}{x+3}=-45
\frac{2x-5+45(x+3)}{x+3}=0
\frac{2x-5+45x+135}{x+3}=0 \ \Leftrightarrow \ 47x+130=0
47x=-130
x=-\frac{130}{47}\)
b)
\(\frac{x+1}{x-1}=2+\sqrt{3} \ \ \wedge \ \ x\neq 1
\frac{x+1}{x-1}=\frac{(2+\sqrt{3})(x-1)}{x-1}
x+1=(2+\sqrt{3})(x-1)
x+1=2x-2+\sqrt{3}x-\sqrt{3}
x+\sqrt{3}x=3+\sqrt{3}
x(1+\sqrt{3})=3+\sqrt{3}
x=\frac{3+\sqrt{3}}{1+\sqrt{3}}=\frac{(3+\sqrt{3})(1-\sqrt{3})}{(1+\sqrt{3})(1-\sqrt{3})}=\frac{3-3\sqrt{3}+\sqrt{3}-3}{1-3}=\frac{-2\sqrt{3}}{-2}=\sqrt{3}\)
\(\frac{2x-5}{9x+27}=-5 \ \ \wedge \ \ x\neq -3
\frac{2x-5}{9(x+3)}=-5 / \cdot 9
\frac{2x-5}{x+3}=-45
\frac{2x-5+45(x+3)}{x+3}=0
\frac{2x-5+45x+135}{x+3}=0 \ \Leftrightarrow \ 47x+130=0
47x=-130
x=-\frac{130}{47}\)
b)
\(\frac{x+1}{x-1}=2+\sqrt{3} \ \ \wedge \ \ x\neq 1
\frac{x+1}{x-1}=\frac{(2+\sqrt{3})(x-1)}{x-1}
x+1=(2+\sqrt{3})(x-1)
x+1=2x-2+\sqrt{3}x-\sqrt{3}
x+\sqrt{3}x=3+\sqrt{3}
x(1+\sqrt{3})=3+\sqrt{3}
x=\frac{3+\sqrt{3}}{1+\sqrt{3}}=\frac{(3+\sqrt{3})(1-\sqrt{3})}{(1+\sqrt{3})(1-\sqrt{3})}=\frac{3-3\sqrt{3}+\sqrt{3}-3}{1-3}=\frac{-2\sqrt{3}}{-2}=\sqrt{3}\)