Optyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alunia22
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2012, 16:26
Podziękowania: 73 razy
Płeć:

Optyka

Post autor: alunia22 »

Zdolność skupiająca soczewek okularów wynosi - 4 D oraz +4D
a. Jaką wadę wzroku korygują takie okulary ?
b. Jaka jest ogniskowa soczewek znajdujących się w okularach ?
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: Optyka

Post autor: maqok »

a)
-4D krótkowzroczność
+4D dalekowzroczność
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: Optyka

Post autor: maqok »

b1)
\(Z=4D
f= \frac{1}{4D}= 0,25\)

Odp. 0,25m
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: Optyka

Post autor: maqok »

b2)
\(Z=-4D
f= \frac{1}{-4D}= -0,25
|-0,25|=0,25\)

Odp. 0,25m
ODPOWIEDZ