pole prostokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Asiek91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:04

pole prostokąta

Post autor: Asiek91 »

Jest prostokąt o bokach a i b, oraz prostokąt o bokach c i d. Długość boku c to 90% długości boku a. Długość boku d to 120% długości boku b. Oblicz ile procent pola prostokąta o bokach a i b stanowi pole prostokąta o bokach c i d.

Prosze o wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(P_1=ab
P_2=cd=0,9a\cdot 1,2b=1,08ab\)


\(\frac{P_2}{P_1}\cdot 100%=\frac{1,08ab}{ab}\cdot 100%=108%\)
ODPOWIEDZ