kąty w trapezie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

kąty w trapezie

Post autor: Susanna »

Punkt E leży na razmieniu BC trapezu ABCD, w którym AB II CD. Udowodnij, że | kąt AED| = | kąt BAE| + | kąt CDE|
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(|<BAD|+|<ADC|=180^o\\
|<BAE|+|<EAD|+|<ADE|+|<CDE|=180^o \Rightarrow |<EAD|+|<ADE|=\\180^o-(|<BAE|+|<CDE|)\)


\(|<AED|=180^o-(|<EAD|+|<ADE|)=180^o-[180^o-(|<BAE|+|<CDE|)]=\\|<BAE|+|<CDE|\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ