muszę sprawdzić czy dobrze mi wyszło
1. Obliczyć złożenie permutacji zbioru {1,2,3,4}:
a)(2134)(4321);
b)(3142)(3214)(1324)
2.Które z następujących permutacji są parzyste (pokazać ):
a)(321)
b)(2134)
c)(64213587)
3.Wyznacz znak permutacji: (2316574);(7143265)
permutacje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
od razu uprzedzam, ze ja dopiero teraz zaczalem przerabiac permutacje na algebrze wiec nie gwarantuje ze mi dobrze wyszlo
z pierwszego cyklu wychodzi mi cos takie go
\(\begin{cases}1\rightarrow 4\rightarrow 2\\2\rightarrow 1\rightarrow 3\\3\rightarrow 2\rightarrow 1\end{cases}\) i to zamyka jeden cykl
a w drugim nic sie nie dzieje \(\begin{cases}4\rightarrow3 \\3\rightarrow 4\end{cases}\)
czyli \((2134)(4321)=(123)(4)=(123)\) tez Ci tak wszyszlo?
w b najpierw skladam cykle\((3214)(1324)\) i dostaje cos takiego
\(\begin{cases}1\rightarrow 3 \rightarrow 2\\2\rightarrow 4 \rightarrow 3\\3\rightarrow 2\rightarrow 1\end{cases}\) oraz
\(\begin{cases}4\rightarrow 1\\1\rightarrow 4\end{cases}\) to daje \((3214)(1324)=(123)(4)=(123)\)
i teraz ostatnie zlozenie \((3142)(123)\) a tutaj wychodzi mi cos takiego
\(\begin{cases} 1\rightarrow 2\rightarrow 2\\3\rightarrow 1\rightarrow 4\\4\rightarrow 4\rightarrow 2\\2\rightarrow 3\rightarrow 1\end{cases}\)
czyli \((3142)(123)=(1342)\) i ostatecznie
\((3142)(3214)(1324)=(1342)\)
jak Tobie wyszlo?
P.S Wlasnie zauwazylem ze to cale rozbijanie to tylko robienie sobie wiecej roboty, najlepiej zrobic cale zlozenie od razu pamietajac ze zaczynamy od prawej
\((3142)(3214)(1324)\) z tego dostaje cos takiego
\(\begin{cases} 1\rightarrow 3\rightarrow 2\rightarrow 3\\3\rightarrow 2\rightarrow 1\rightarrow 4\\4\rightarrow 1\rightarrow 4\rightarrow 2\\2\rightarrow 4\rightarrow 3\rightarrow 1\end{cases}\)
i wychodzi dokladnie to samo, wiec powinno byc dobrze
\((3142)(3214)(1324)=(1342)\)
z pierwszego cyklu wychodzi mi cos takie go
\(\begin{cases}1\rightarrow 4\rightarrow 2\\2\rightarrow 1\rightarrow 3\\3\rightarrow 2\rightarrow 1\end{cases}\) i to zamyka jeden cykl
a w drugim nic sie nie dzieje \(\begin{cases}4\rightarrow3 \\3\rightarrow 4\end{cases}\)
czyli \((2134)(4321)=(123)(4)=(123)\) tez Ci tak wszyszlo?
w b najpierw skladam cykle\((3214)(1324)\) i dostaje cos takiego
\(\begin{cases}1\rightarrow 3 \rightarrow 2\\2\rightarrow 4 \rightarrow 3\\3\rightarrow 2\rightarrow 1\end{cases}\) oraz
\(\begin{cases}4\rightarrow 1\\1\rightarrow 4\end{cases}\) to daje \((3214)(1324)=(123)(4)=(123)\)
i teraz ostatnie zlozenie \((3142)(123)\) a tutaj wychodzi mi cos takiego
\(\begin{cases} 1\rightarrow 2\rightarrow 2\\3\rightarrow 1\rightarrow 4\\4\rightarrow 4\rightarrow 2\\2\rightarrow 3\rightarrow 1\end{cases}\)
czyli \((3142)(123)=(1342)\) i ostatecznie
\((3142)(3214)(1324)=(1342)\)
jak Tobie wyszlo?
P.S Wlasnie zauwazylem ze to cale rozbijanie to tylko robienie sobie wiecej roboty, najlepiej zrobic cale zlozenie od razu pamietajac ze zaczynamy od prawej
\((3142)(3214)(1324)\) z tego dostaje cos takiego
\(\begin{cases} 1\rightarrow 3\rightarrow 2\rightarrow 3\\3\rightarrow 2\rightarrow 1\rightarrow 4\\4\rightarrow 1\rightarrow 4\rightarrow 2\\2\rightarrow 4\rightarrow 3\rightarrow 1\end{cases}\)
i wychodzi dokladnie to samo, wiec powinno byc dobrze
\((3142)(3214)(1324)=(1342)\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)