dwie fazy turnieju

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

dwie fazy turnieju

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Na turnieju szachowym kazdy z uczestników rozegrał z każdym po jednej partii, po czym jeden z uczestników turnieju sie wycofał. Pozostali rozegrali jeszcze każdy z każdym po jednej partii. Łącznie rozegrano 49 partii. Ilu było uczestników turnieju na początku?

dziekuję
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, 08:50 przez celia11, łącznie zmieniany 2 razy.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

n - ilość uczestników na początku turnieju \(\ \ \ i\ \ \ n\in N\ \ \ i\ \ \ n\geq 3\)

\({n\choose 2}+{n-1\choose 2}=49\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ n^2-2n-48=0\ \ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ n=8\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ