Układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Układ równań
Rozwiąż układ równań \(\begin{cases}x-2y+3z=-7\\ 3x+y+4z=5\\ 2x+5y+z=18 \end{cases}\) Podaj twierdzenie z którego korzystasz
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
zrobilem to starym dobrym podstawieniem
\(\begin{cases}x=-7+2y-3z\\3(-7+2y-3z)+y+4z=5\\2(-7+2y-3z)+5y+z=18\end{cases}\Rightarrow\begin{cases}x=-7+2y-3z\\-21+6y-9z+y+4z=5\\-14+4y-6z+5y+z=18\end{cases}\Rightarrow\begin{cases}x=-7+2y-3z\\7y-5z=26/(-1)\\9y-5z=32\end{cases}\Rightarrow
\begin{cases}x=-7+2y-3z\\y=3\\z=-1\end{cases} \Rightarrow \begin{cases}x=2\\y=3\\z=-1\end{cases}\)
Mozna tez zbudowac macierz i odpowiednio redukowac jej wiersze eliminujac zmienne:)
albo metoda Cramera itd...
\(\begin{cases}x=-7+2y-3z\\3(-7+2y-3z)+y+4z=5\\2(-7+2y-3z)+5y+z=18\end{cases}\Rightarrow\begin{cases}x=-7+2y-3z\\-21+6y-9z+y+4z=5\\-14+4y-6z+5y+z=18\end{cases}\Rightarrow\begin{cases}x=-7+2y-3z\\7y-5z=26/(-1)\\9y-5z=32\end{cases}\Rightarrow
\begin{cases}x=-7+2y-3z\\y=3\\z=-1\end{cases} \Rightarrow \begin{cases}x=2\\y=3\\z=-1\end{cases}\)
Mozna tez zbudowac macierz i odpowiednio redukowac jej wiersze eliminujac zmienne:)
albo metoda Cramera itd...
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)