zad.1
Detektor ruchu wysyła falę dzwiękową o częstotliwości 0,1 Hz w kierunku samochodu nadjeżdzajacego z predkością 100 km/h. Jeśli dzwięk w powietrzu ma prędkość 340 m/s , to czestotliwość fali odbitej w kierunku defektora wynosi?
zad.2
Predkość dżwieku w stali o gęstości 7,8*103 km/m3 i module Younga E=2*10 do 11 N/m2 wynosi?
zad.3
Jadący z predkością 72 km/h wóz strażacki , którego syrena wydaje dżwięk o częstotliwości 1500 Hz, dogania rowerzystę poruszajacego się z prędkością 2 m/s. Dżwięk o jakiej częstotliwości słydzy rowerzysta? Predkość dżwięku w powietrzu wynosi 340m/s.
zad.4
Różnica poziomu natęzenia miedzy dwoma dzwiekami o tej samej częstotliwości to 2dB. stosunek natęzeń tych dżwieków wynosi?
fale dzwiekowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
zad.1. Efekt Dopplera:
\(f=f_o\cdot\frac{v_d}{v_d-v_s}=0,1\cdot\frac{340}{340-100\cdot \frac{1000}{3600}}\simeq 1,09\,Hz\)
zad.2
\(v_d=\sqrt{\frac{E}{\rho}}=\sqrt{\frac{2\cdot 10^{11}}{7,8\cdot 10^3}}\simeq 5,06\,\frac{km}{s}\)
zad.3 Efekt Dopplera
\(72\,\frac{km}{h}=20\,\frac{m}{s}
f=f_o\cdot\frac{v_d-v_r}{v_d-v_s}=1500\cdot\frac{340-2}{340-20}\simeq 1584\,Hz\)
zad.4
\(10\log\(\frac{I_1}{I_2}\)=2
\frac{I_1}{I_2}=10^{0,2}\simeq 1,58\)
\(f=f_o\cdot\frac{v_d}{v_d-v_s}=0,1\cdot\frac{340}{340-100\cdot \frac{1000}{3600}}\simeq 1,09\,Hz\)
zad.2
\(v_d=\sqrt{\frac{E}{\rho}}=\sqrt{\frac{2\cdot 10^{11}}{7,8\cdot 10^3}}\simeq 5,06\,\frac{km}{s}\)
zad.3 Efekt Dopplera
\(72\,\frac{km}{h}=20\,\frac{m}{s}
f=f_o\cdot\frac{v_d-v_r}{v_d-v_s}=1500\cdot\frac{340-2}{340-20}\simeq 1584\,Hz\)
zad.4
\(10\log\(\frac{I_1}{I_2}\)=2
\frac{I_1}{I_2}=10^{0,2}\simeq 1,58\)