(11) Granic ciąg dalszy

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

(11) Granic ciąg dalszy

Post autor: melon »

Oblicz granice nie korzystając z reguły de l'Hospitala

\(\lim_{x\to 1} \frac{|tg(x-1)|}{(x-1)^2}\)

\(\lim_{x\to \frac{1}{2} } \frac{\arcsin(1-2x)}{4x^2-1}\)

\(\lim_{x\to 0} \sqrt[x]{1+\sin x}\)

\(\lim_{x\to 0} (1+kx)^{ \frac{n}{x}}\)

\(\lim_{x\to 0 } \frac{arctg x}{x}\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\lim_{x\to 1}\frac{|tg(x-1)|}{(x-1)^2}=\lim_{x\to 1}\frac{|tg(x-1)|}{|x-1|}\cdot\frac{1}{|x-1|}=1\cdot \frac{1}{0^+}=\infty\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: (11) Granic ciąg dalszy

Post autor: octahedron »

\(\lim_{x\to \frac{1}{2} } \frac{\arcsin(1-2x)}{4x^2-1}=\lim_{x\to \frac{1}{2} } -\frac{\arcsin(1-2x)}{1-2x}\cdot\frac{1}{2x+1}=\lim_{z\to 0} -\frac{z}{\sin z}\cdot\lim_{x\to \frac{1}{2} }\frac{1}{2x+1}=-1\cdot\frac{1}{2}=-\frac{1}{2}\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: (11) Granic ciąg dalszy

Post autor: octahedron »

\(\lim_{x\to 0} \sqrt[x]{1+\sin x}=\lim_{x\to 0}\(1+\sin x\)^{\frac{1}{x}}=\lim_{x\to 0}\(1+\sin x\)^{\frac{1}{\sin x}\cdot \frac{\sin x}{x}}=e^1=e\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: (11) Granic ciąg dalszy

Post autor: octahedron »

\(\lim_{x\to 0} (1+kx)^{ \frac{n}{x}}=\lim_{x\to 0} (1+kx)^{ \frac{1}{kx}\cdot\frac{k}{n}}=e^{\frac{k}{n}}\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: (11) Granic ciąg dalszy

Post autor: octahedron »

\(arctg x=z\Rightarrow x=tg z
\lim_{x\to 0 } \frac{arctg x}{x}=\lim_{z\to 0 } \frac{z}{tg z}=1\)
ODPOWIEDZ