(7) Granice dolne i górne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

(7) Granice dolne i górne

Post autor: melon »

Wyznacz granicę dolną i górną ciągów

\(a_n=(-1)^n\)

\(b_n=(-1)^n[(-1)^n+1]\)

\(c_n= \left( 1+ \frac{(-1)^n}{n} \right)^n\)

\(d_n=\sin \frac{n\pi}{2}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Chodzi o kresy ?
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

an: górna 1, dolna -1
b: górna 2, dolna 0
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: (7) Granice dolne i górne

Post autor: radagast »

melon pisze:
\(c_n= \left( 1+ \frac{(-1)^n}{n} \right)^n\)

\(d_n=\sin \frac{n\pi}{2}\)
\(c_n\) -dolna \(\frac{1}{e}\) górna \(e\)

\(d_n\) -dolna \(-1\) górna \(1\)
ODPOWIEDZ