Równanie stycznej

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alunia22
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2012, 16:26
Podziękowania: 73 razy
Płeć:

Równanie stycznej

Post autor: alunia22 »

Dany jest okrąg o: xdo2+ydo2 =5 oraz punkt A (-2,1)
a)sprawdz czy punkt A należy do okręgu o
b)wyznacz równanie stycznej do okręgu przechodzącej przez punkt A

TYTUŁ!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9861 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\((-2)^2+1^2=4+1=5\)

Należy

b)
Środek okręgu to punkt S=(0, 0).
Styczna jest prostopadła do prostej SA
\(SA:\\\frac{y-0}{x-0}=\frac{-2-0}{1-0}\\\frac{y}{x}=-2\\y=-2\\2x+y=0\)

Równanie stycznej:
\(x-2y+k=0\\-2-2+k=0\\-4+k=0\\k=4\\x+2y+4=0\)
ODPOWIEDZ