Indukcja - 2 zadania.

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kowalb
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 26 wrz 2011, 21:51
Podziękowania: 5 razy

Indukcja - 2 zadania.

Post autor: kowalb »

Proszę o pomoc w następujących zadaniach:
Wykazać, że:
1.
\(\sum_{i=2}^{n} \frac{1}{i^2} < 1, n>1\)

2.
\(\sum_{i=1}^{n} i \cdot 2^i=2+(n-1) \cdot 2^{n+1}\)

Nie było mnei na ostatnich zajęciach i nie bardzo wiem jak się za to zabrać, wskazówki mile widziane. Z góry dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ