Diagram Venna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

Diagram Venna

Post autor: alicja403 »

W pewnym mieście 60% gospodarstw domowych segreguje makulaturę, 80% segreguje plastik, a 50% makulaturę i plastik. Sprawdzamy losowo wybrane gospodarstwo pod względem segregacji. Zastosowac diagram Venna (??) i obliczyc prawdopodobieństwo, że gospodarstwo segreguje dokładnie jeden odpad. Odp. 0,4
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Post autor: lukasz8719 »

diagramy Venna to po-prostu kółka które się rysuje (podobnie jak w szkole średniej). Mądra nazwa na banalne narzędzie. Narysuj 2 przecinające się okręgi. Część wspólna to 50%. Całe jedno koło ma 60 % czyli w drugiej części koła piszesz 10 %. W drugim kole 80-50%=30% i tyle piszesz w pozostałej części drugiego koła. Tak wychodzi ci 10%+30%=40%=o,4
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Rysujesz dwa okręgi (pętle )ilustrujące zbiory z częścią wspólną .
Jeden zbiór M,drugi P , a w częśći wspólnej jest 50%.
Tylko w M,a nie w części wspólnej masz już 10%,a tylko w P już policzysz 30%.
I te części mające 10% i 30% dotyczą gospodarstw segregujących tylko jeden odpad.
10%+30%=40%.=0,4
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ