Elektromagnetyzm » Ruch cząstek w polu EM

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stana7
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 lut 2012, 17:28
Płeć:

Elektromagnetyzm » Ruch cząstek w polu EM

Post autor: stana7 »

Witam potrzebuje pomocy w dokładnym rozwiązaniu zadania, które bede miał na egz z Fizyki, nawet nie wiem dokladnie jaki to dział fizyki; a o to temat:

Protony przyspieszane przez róznice potencjałów 2000 V wpadają prostopadle linii jednorodnego pola magnetycznego o indukcji 0,8T. Oblicz promień okręgu jaki będzie zataczał w tym polu (e/m.=1,8x10^8 c/kg dla elektronu, m-protonu=1,838m-elektronu).
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Przy takim napięciu mamy przypadek nierelatywistyczny, siłą dośrodkową jest siła Lorenza.
\(E_k=\frac{mv^2}{2}=eU\Rightarrow mv=\sqrt{2meU}
F_d=evB
\frac{mv^2}{R}=evB
R=\frac{mv^2}{evB}=\frac{mv}{eB}=\frac{\sqrt{2meU}}{eB}=\frac{\sqrt{2U\cdot\frac{m}{e}}}{B}\)
ODPOWIEDZ