Wyznaczyć asymptoty funkcji.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznaczyć asymptoty funkcji.
Potrzebuję wyznaczyć asymptoty tej funkcji:
\(\frac{1}{x^{2}}e^{x} -x\)
\(\frac{1}{x^{2}}e^{x} -x\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji.
\(f(x)= \frac{e^x}{x^2}-x= \frac{e^x-x^3}{x^2}\)
\(D_f=R-<0>\)
asymptota pionowa:
\(\lim_{x\to0^+ } \frac{1}{0^+}= \infty\)
\(\lim_{x\to0^- } \frac{1}{0^+}= \infty\)
asymptota pionowa obustronna w punkcie x=0
asymptota pozioma:
\(a=\lim_{x\to \infty }\frac{e^x-x^3}{x^3}=-1\)
\(b= \lim_{x\to \infty } \frac{e^x-x^3}{x^2}+x= \lim_{x\to \infty } \frac{e^x}{x^2} =0\)
asymptota pozioma \(y=-x\)
\(D_f=R-<0>\)
asymptota pionowa:
\(\lim_{x\to0^+ } \frac{1}{0^+}= \infty\)
\(\lim_{x\to0^- } \frac{1}{0^+}= \infty\)
asymptota pionowa obustronna w punkcie x=0
asymptota pozioma:
\(a=\lim_{x\to \infty }\frac{e^x-x^3}{x^3}=-1\)
\(b= \lim_{x\to \infty } \frac{e^x-x^3}{x^2}+x= \lim_{x\to \infty } \frac{e^x}{x^2} =0\)
asymptota pozioma \(y=-x\)
- Załączniki
-
- sda.png (17.12 KiB) Przejrzano 1258 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji.
A jak obliczyłeś asymptoty poziome?
Bo nie potrafię dojść do tego momentu żeby wyszło np to -1.
Ciągle mi wychodzi np \(\frac{ \infty - \infty }{ \infty }\) albo coś w tym stylu i nie wiem jak to zrobić
Bo nie potrafię dojść do tego momentu żeby wyszło np to -1.
Ciągle mi wychodzi np \(\frac{ \infty - \infty }{ \infty }\) albo coś w tym stylu i nie wiem jak to zrobić
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji.
no właśnie coś mi się nie zgadza tutaj...
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji.
no bo wyszedłem z załozenia, że \(\lim_{x\to \infty } \frac{e^x}{x^2} =0\)
a De'l Hopital mówi że to \(\infty\), podobnie \(\lim_{x\to \infty } \frac{e^x}{x^3}\)
a De'l Hopital mówi że to \(\infty\), podobnie \(\lim_{x\to \infty } \frac{e^x}{x^3}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\lim_{x\to - \infty } \frac{ \frac{e^x}{x^2}-x }{x}= \lim_{x\to - \infty } { \frac{e^x}{x^3}-1 =-1}\)
Uzasadniam:
\(e^x \to 0\\
x^3 \to - \infty \\
\frac{0}{- \infty } \to 0\)
Oczywiście strzałka oznacza ,że wartości zmierzają do...,przy x dążącym do minus nieskończoności.
Uzasadniam:
\(e^x \to 0\\
x^3 \to - \infty \\
\frac{0}{- \infty } \to 0\)
Oczywiście strzałka oznacza ,że wartości zmierzają do...,przy x dążącym do minus nieskończoności.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji.
Ok dzięki
A przy obliczaniu b liczy się to wzorem \(b= \lim_{x\to \infty } f(x) - a\)
Więc wiem skąd się wzięło \(\frac{e^{x} - x^{3}}{x^{2}}\) ale skąd się wzięło to \(+x\) ?
Co podstawiacie tam jako \(a\)? , bo ja bym podstawiła to \(\frac{e^{x}}{x^{3}}-1\) ale widzę, że to chyba źle myślę.
A przy obliczaniu b liczy się to wzorem \(b= \lim_{x\to \infty } f(x) - a\)
Więc wiem skąd się wzięło \(\frac{e^{x} - x^{3}}{x^{2}}\) ale skąd się wzięło to \(+x\) ?
Co podstawiacie tam jako \(a\)? , bo ja bym podstawiła to \(\frac{e^{x}}{x^{3}}-1\) ale widzę, że to chyba źle myślę.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji.
Aa o to chodzi:D
A jeżeli by była sytuacja że \(a= \infty\) to co wtedy? ;D
I skąd wiadomo przy obliczaniu \(a\), że \(\frac{e^{x}}{6} \to 0\) ? Bo rozumiem, że tak się dzieje, gdy \(x \to - \infty\), ale skąd wiecie, że w tym przypadku dąży do - a nie + nieskończoności ? :>
A jeżeli by była sytuacja że \(a= \infty\) to co wtedy? ;D
I skąd wiadomo przy obliczaniu \(a\), że \(\frac{e^{x}}{6} \to 0\) ? Bo rozumiem, że tak się dzieje, gdy \(x \to - \infty\), ale skąd wiecie, że w tym przypadku dąży do - a nie + nieskończoności ? :>
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
jak a jest równa nieskonczonosc to asymptota pozioma nie istnieje.
Jesli chodzi o to kiedy plus, a kiedy minus to zależy od przykładu. Sa sytuacje kiedy granica dązaca do plus nieskonczonosci jest równa granicy dozacej do minus nieskonczoności. Jeżeli tak nie jest to warto sprawdzić z obu stron.
Jesli chodzi o to kiedy plus, a kiedy minus to zależy od przykładu. Sa sytuacje kiedy granica dązaca do plus nieskonczonosci jest równa granicy dozacej do minus nieskonczoności. Jeżeli tak nie jest to warto sprawdzić z obu stron.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
Re: Wyznaczyć asymptoty funkcji.
A jeszcze mam pytanie
Jeżeli \(\frac{0}{- \infty } \to 0\)
to czy tak samo będzie w przypadku \(\frac{0}{+ \infty }\) ?
Jeżeli \(\frac{0}{- \infty } \to 0\)
to czy tak samo będzie w przypadku \(\frac{0}{+ \infty }\) ?
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć: