wyznacz ekstremum i monotonicznosc
1. y=3x - ln(2x-1)
2. y=\(\frac{1}{x}xe^3^x\)
3. y=4arctgx - ln\((x^2+1)\)
ekstremum i monotoniczność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 lut 2011, 18:49
- Podziękowania: 61 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 08 lut 2012, 16:09
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: ekstremum i monotoniczność
Zadanie 1:
y=3x - ln(2x-1)
Dziedzina. D:
\(2x-1 \rangle 0
x \rangle 1/2\)
Pochodna:
\(y' = (3x - ln(2x-1))' = 3 - 2/(2x-1)
.
y' = 0
3 - 2/(2x-1) = 0
x = 5/6
.
y' \rangle 0
3 - 2/(2x-1) \rangle 0
x \rangle 5/6
.
y' \langle 0
3 - 2/(2x-1) \langle 0
x \langle 5/6\)
Odp. Funkcja maleje w przedziale (1/2 , 5/6). Rośnie w przedziale (5/6 , nieskończoności).
Maksimum osiąga dla x=5/6 i f(5/6)=3*x-ln(2x-1)
y=3x - ln(2x-1)
Dziedzina. D:
\(2x-1 \rangle 0
x \rangle 1/2\)
Pochodna:
\(y' = (3x - ln(2x-1))' = 3 - 2/(2x-1)
.
y' = 0
3 - 2/(2x-1) = 0
x = 5/6
.
y' \rangle 0
3 - 2/(2x-1) \rangle 0
x \rangle 5/6
.
y' \langle 0
3 - 2/(2x-1) \langle 0
x \langle 5/6\)
Odp. Funkcja maleje w przedziale (1/2 , 5/6). Rośnie w przedziale (5/6 , nieskończoności).
Maksimum osiąga dla x=5/6 i f(5/6)=3*x-ln(2x-1)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: ekstremum i monotoniczność
1.
\(f(x)=3x-ln(2x-1)\)
\(D_f=( \frac{1}{2},+ \infty )\)
\(f'(x)=3- \frac{1}{2x-1} \cdot 2=3- \frac{2}{2x-1}\)
\(f'(x)=0 \Rightarrow 3= \frac{2}{2x-1} \Rightarrow 6x=5 \Rightarrow x= \frac{5}{6}\)
\(f'(x)>0 \Rightarrow x \in < \frac{5}{6},+ \infty )\) zatem f jest rosnąca w \(< \frac{5}{6},+ \infty )\)
\(f'(x)<0 \Rightarrow x \in ( \frac{1}{2}, \frac{5}{6}>\) zatem f maleje w \(( \frac{1}{2}, \frac{5}{6}>\)
minimum lokalne w \(x= \frac{5}{6}\)
\(f(x)=3x-ln(2x-1)\)
\(D_f=( \frac{1}{2},+ \infty )\)
\(f'(x)=3- \frac{1}{2x-1} \cdot 2=3- \frac{2}{2x-1}\)
\(f'(x)=0 \Rightarrow 3= \frac{2}{2x-1} \Rightarrow 6x=5 \Rightarrow x= \frac{5}{6}\)
\(f'(x)>0 \Rightarrow x \in < \frac{5}{6},+ \infty )\) zatem f jest rosnąca w \(< \frac{5}{6},+ \infty )\)
\(f'(x)<0 \Rightarrow x \in ( \frac{1}{2}, \frac{5}{6}>\) zatem f maleje w \(( \frac{1}{2}, \frac{5}{6}>\)
minimum lokalne w \(x= \frac{5}{6}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: ekstremum i monotoniczność
domyślam się, że powinno być tak: \(f(x)=e^{3x}\)
\(f'(x)=3e^{3x}\)
\(f'(x)=0 \Rightarrow x \in \emptyset\)
f rosnąca na całej dziedzinie.
\(f'(x)=3e^{3x}\)
\(f'(x)=0 \Rightarrow x \in \emptyset\)
f rosnąca na całej dziedzinie.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: ekstremum i monotoniczność
4.
\(f(x)=4arctgx-ln(x^2+1)\)
\(D_f=R\)
\(f'(x)= \frac{4}{1+x^2}- \frac{2x}{1+x^2}= \frac{4-2x}{1+x^2}\)
\(f'(x)=0 \Rightarrow x=2\)
\(f'(x)>0 \Rightarrow x \in (- \infty ,2>\) f rosnaca w \((- \infty ,2>\)
\(f'(x)<0 \Rightarrow x \in<2,+ \infty )\) f malejąca w \(<2,+ \infty )\)
maximum lokalne w \(x=2\)
\(f(x)=4arctgx-ln(x^2+1)\)
\(D_f=R\)
\(f'(x)= \frac{4}{1+x^2}- \frac{2x}{1+x^2}= \frac{4-2x}{1+x^2}\)
\(f'(x)=0 \Rightarrow x=2\)
\(f'(x)>0 \Rightarrow x \in (- \infty ,2>\) f rosnaca w \((- \infty ,2>\)
\(f'(x)<0 \Rightarrow x \in<2,+ \infty )\) f malejąca w \(<2,+ \infty )\)
maximum lokalne w \(x=2\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)