1) Obliczyć całkę nieoznaczoną: \(\int_{}^{} \frac{e^^2^x-e^x}{e^x}*xdx\)
(w liczniku w potędze jest 2x)
2) Obliczyć całkę nieoznaczoną: \(\int_{}^{} \frac{sin2x}{4+sinx}dx\)
3) Obliczyć całkę: \(\int_{}^{} \frac{ \sqrt[3]{x}+1 }{x+ \sqrt{x} }dx\) stosując podstawienie \(\sqrt[4]{x}=t\)
Obliczyć całki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Rozpisz iloczyn x przez różnicę...
\(\frac{xe^{2x}-xe^x}{e^x}=\frac{xe^{2x}}{e^x}-\frac{xe^x}{e^x}=xe^x-x\)
Całkujemy
\(\int_{}^{} xe^xdx- \int_{}^{} xdx=\{u=x\;\;u'=1\\v=e^x\;\;\;v'=e^x\)
\(=xe^x- \int_{}^{} e^xdx- \frac{1}{2}x^2=xe^x-e^x- \frac{1}{2}x^2+C\)
Rozpisz iloczyn x przez różnicę...
\(\frac{xe^{2x}-xe^x}{e^x}=\frac{xe^{2x}}{e^x}-\frac{xe^x}{e^x}=xe^x-x\)
Całkujemy
\(\int_{}^{} xe^xdx- \int_{}^{} xdx=\{u=x\;\;u'=1\\v=e^x\;\;\;v'=e^x\)
\(=xe^x- \int_{}^{} e^xdx- \frac{1}{2}x^2=xe^x-e^x- \frac{1}{2}x^2+C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 08 lut 2012, 16:09
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć całki
Całka 2:
Wzór na tożsamość:
sin(2x)=2sin(x)*cos(x)
\(\int_{}^{}(sin(2*x))/(4+sin(x)) dx = 2*\int_{}^{}(sin(x)*cos(x))/(4+sin(x)) dx=...\)
\(t= sin(x)
dt=cos(x)\)
\(...=2\int_{}^{} t/(t+4) dt = 2 \int_{}^{} (t+4-4)/(t+4) dt = 2*t-8 \int_{}^{} 1/t+4 dt =...\)
\(...=2*t - 8*ln(t+4) + C = 2*sin(x)-8*ln(sin(x)+4)+C\)
\(\int_{}^{}(sin(2*x))/(4+sin(x)) dx = 2*sin(x) - 8*ln(sin(x) + 4) + C\)
Wzór na tożsamość:
sin(2x)=2sin(x)*cos(x)
\(\int_{}^{}(sin(2*x))/(4+sin(x)) dx = 2*\int_{}^{}(sin(x)*cos(x))/(4+sin(x)) dx=...\)
\(t= sin(x)
dt=cos(x)\)
\(...=2\int_{}^{} t/(t+4) dt = 2 \int_{}^{} (t+4-4)/(t+4) dt = 2*t-8 \int_{}^{} 1/t+4 dt =...\)
\(...=2*t - 8*ln(t+4) + C = 2*sin(x)-8*ln(sin(x)+4)+C\)
\(\int_{}^{}(sin(2*x))/(4+sin(x)) dx = 2*sin(x) - 8*ln(sin(x) + 4) + C\)