1. Obliczyć, całkując przez części całkę: \(\int_{}^{}xcos \frac{x}{3} dx\)
2.Obliczyć całkę nieoznaczoną \(\int_{}^{} \frac{x^2+2}{x^2+2x+2}dx\)
3. Obliczyć całkę nieoznaczoną \(\int_{}^{} (x^2+2x)*cos2xdx\)
Całki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(Podstaw\\
u=x\;\;\;i\;\;\;u'=1\\
v'=cos(\frac{x}{3})\;\;\;\;\;\;i\;\;\;v=3sin(\frac{x}{3})\)
\(\int_{}^{} x\cdot cos(\frac{x}{3})dx=3x sin(\frac{x}{3}) -3 \int_{}^{} sin( \frac{x}{3} ) dx=3xsin( \frac{x}{3})-3 \cdot (-3cos( \frac{x}{3}))=3x sin( \frac{x}{3} )+9 cos( \frac{x}{3} )+C\)
\(Podstaw\\
u=x\;\;\;i\;\;\;u'=1\\
v'=cos(\frac{x}{3})\;\;\;\;\;\;i\;\;\;v=3sin(\frac{x}{3})\)
\(\int_{}^{} x\cdot cos(\frac{x}{3})dx=3x sin(\frac{x}{3}) -3 \int_{}^{} sin( \frac{x}{3} ) dx=3xsin( \frac{x}{3})-3 \cdot (-3cos( \frac{x}{3}))=3x sin( \frac{x}{3} )+9 cos( \frac{x}{3} )+C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
2. \(\int\frac{x^2+2}{x^2+2x+2}dx=\int\frac{x^2+2+2x-2x}{x^2+2x+2}dx=\int(1-\frac{2x}{x^2+2x+2})dx=\int dx-2\int\frac{x}{x^2+2x+2}dx=(*)\)
teraz
\(\frac{x}{x^2+2x+2}=\frac{x+1-1}{x^2+2x+2}=\frac{x+1}{x^2+2x+2}-\frac{1}{x^2+2x+2}=\frac{2x+2}{2(x^2+2x+2)}-\frac{1}{x^2+2x+2}\)
wiec wracajac do calki
\((*)=\int dx-2\int\frac{2x+2}{2(x^2+2x+2)}dx+2\int\frac{1}{x^2+2x+2}dx=(**)\)
teraz mozna zrobic podstawienie
\(\begin{cases} t=x^2+2x+2 \\ dt=(2x+2)dx\end{cases}\)
\((**)= x-\int\frac{1}{t}dt+2\int\frac{1}{(x+1)^2+1}dx=(***)\)
dla trzeciej calki robisz juz ostatnie podstawienie np \(\begin{cases}x+1=k \\ dk=dx\end{cases}\)
\((***)=x-ln(x^2+2x+2)+2\int\frac{1}{k^2+1}dk=x-ln(x^2+2x+2)+2arctan(x+1)+C\)
Niezbyt fajna ta calka
teraz
\(\frac{x}{x^2+2x+2}=\frac{x+1-1}{x^2+2x+2}=\frac{x+1}{x^2+2x+2}-\frac{1}{x^2+2x+2}=\frac{2x+2}{2(x^2+2x+2)}-\frac{1}{x^2+2x+2}\)
wiec wracajac do calki
\((*)=\int dx-2\int\frac{2x+2}{2(x^2+2x+2)}dx+2\int\frac{1}{x^2+2x+2}dx=(**)\)
teraz mozna zrobic podstawienie
\(\begin{cases} t=x^2+2x+2 \\ dt=(2x+2)dx\end{cases}\)
\((**)= x-\int\frac{1}{t}dt+2\int\frac{1}{(x+1)^2+1}dx=(***)\)
dla trzeciej calki robisz juz ostatnie podstawienie np \(\begin{cases}x+1=k \\ dk=dx\end{cases}\)
\((***)=x-ln(x^2+2x+2)+2\int\frac{1}{k^2+1}dk=x-ln(x^2+2x+2)+2arctan(x+1)+C\)
Niezbyt fajna ta calka
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
trzecia calka dwa razy przez czesci
mam nadzieje, ze sie gdzies w rachunkach nie pomylilem, powinno byc dobrze
\(\int (x^2+2x)cos2xdx=\begin{cases} u=x^2+2x , du=(2x+2)dx\\ dv=cos2x, v=\frac{1}{2}sin2x\end{cases}=\frac{1}{2}(x^2+2x)sin2x-\frac{1}{2}\int(2x+2)sin2xdx=
\begin{cases} u=2x+2, du=2dx\\ dv=sin2x, v=-\frac{1}{2}cos2x\end{cases}=\frac{1}{2}(x^2+2x)sin2x-\frac{1}{2}[(2x+2)(-\frac{1}{2}cos2x)+\frac{1}{2}sin2x]=
sin2x(\frac{x^2}{2}+x-\frac{1}{4})+cos2x(\frac{x}{2}+\frac{1}{2})+C\)
mam nadzieje, ze sie gdzies w rachunkach nie pomylilem, powinno byc dobrze
\(\int (x^2+2x)cos2xdx=\begin{cases} u=x^2+2x , du=(2x+2)dx\\ dv=cos2x, v=\frac{1}{2}sin2x\end{cases}=\frac{1}{2}(x^2+2x)sin2x-\frac{1}{2}\int(2x+2)sin2xdx=
\begin{cases} u=2x+2, du=2dx\\ dv=sin2x, v=-\frac{1}{2}cos2x\end{cases}=\frac{1}{2}(x^2+2x)sin2x-\frac{1}{2}[(2x+2)(-\frac{1}{2}cos2x)+\frac{1}{2}sin2x]=
sin2x(\frac{x^2}{2}+x-\frac{1}{4})+cos2x(\frac{x}{2}+\frac{1}{2})+C\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)