prawdopodobieństwo.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ewelinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 03 gru 2011, 14:31
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo.

Post autor: Ewelinaaa »

1.Oblicz prawdopodobienstwo tego ze urodziny 12 losowo wybranych osob przypadaja
- w 12 roznych miesiacach kalendarzowych
-dokladnie w 2 miesiacach kalendarzowych
rozpatrz dwa przypadki: gdy osoby rozrozniamy i gdy ich nie rozrozniamy, przyjmij jednakowe prawdopodobienstwo dla poszczegolnych miesiecy
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Rozróżniamy osoby:
a)
\(P(A)=\frac{12!}{12^{12}}\)

b)
\(P(B)=\frac{ {12 \choose 2} \cdot(2^{12}-2)}{12^{12}}\)

Osoby są nierozróżnialne:
a)
\(P(A)=\frac{1}{ {12+12-1 \choose 12} }=\frac{1}{ {23 \choose 12} }\)

b)
\(P(B)=\frac{ {12 \choose 2} \cdot11}{ {23 \choose 12} }\)
ODPOWIEDZ