Mam takie zadanie
\(x_{i} | -2| -1| 0| 3| 5\)
\(p_{i} |0,1|0,5|0,2|c|0,1\)
Parametr c =0,1
potrzebuje zeby ktoś to sprawdział iwyliczył do tego jeszcze coś takiego i zaznaczyl na wykresie
\(P{-1,5 <X \le 10}\) z gory dzieki za pomoc
dystrybuanta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Z własności dystrybuanty mamy, że
\(\sum\limits_{i}p_i=1\)
skąd dostajemy
\(0,1+0,5+0,2+c+0,1=1\)
skąd rzeczywiście otrzymamy \(c=0,1\)
Dla tego rozkładu dystrybuanta dana jest wzorem
\(F(x)=\left\{\begin{array}{ccl}
0&{\rm dla}&x<-2\\
0,1&{\rm dla}&-2\le x<-1\\
0,6&{\rm dla}&-1\le x<0\\
0,8&{\rm dla}& 0\le x<3\\
0,9&{\rm dla}& 3\le x<5\\
1&{\rm dla}& 5\le x\end{array}\)
Wykres dystrybuanty jest następujący
No i teraz szukane prawdopodobieństwo
\(P(-1,5<x\le10)=F(10)-F(-1,5)=1-0,1=0,9\)
PS. Tam na wykresie w 5 kółeczko dla wartości 09,9 powinno być niezamalowane, już mi się nie chciało wykresu poprawiać.
\(\sum\limits_{i}p_i=1\)
skąd dostajemy
\(0,1+0,5+0,2+c+0,1=1\)
skąd rzeczywiście otrzymamy \(c=0,1\)
Dla tego rozkładu dystrybuanta dana jest wzorem
\(F(x)=\left\{\begin{array}{ccl}
0&{\rm dla}&x<-2\\
0,1&{\rm dla}&-2\le x<-1\\
0,6&{\rm dla}&-1\le x<0\\
0,8&{\rm dla}& 0\le x<3\\
0,9&{\rm dla}& 3\le x<5\\
1&{\rm dla}& 5\le x\end{array}\)
Wykres dystrybuanty jest następujący
No i teraz szukane prawdopodobieństwo
\(P(-1,5<x\le10)=F(10)-F(-1,5)=1-0,1=0,9\)
PS. Tam na wykresie w 5 kółeczko dla wartości 09,9 powinno być niezamalowane, już mi się nie chciało wykresu poprawiać.