Równanie zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równanie zespolone
Witam, mam problem... nie mam pojęcia o rozwiązywaniu równań zespolonych, a potrzebuje je ogarnąć na zaliczenie... Oto kilka przykładów, prosiłabym o rozwiązanie:
1) \(z^2-5z+7+i=0\)
2) \((1-i)z+2i=0\)
3) \(z^2-(2-i)z-2i=0\)
4)\(z^2-(2-i)z+1-i=0\)
5) \(iz^2-2iz+2+i=0\)
6) \(z^3=i\)
7) \(z^3+4z^2+4z+1=0\)
8 ) \(z^4-z^3-z+1=0\)
9) \(z^3(z^2-z+1)=0\)
10) \((z^4+16)(z^2+z+4)=0\)
Nie dopisuj swoich zadań do cudzego tematu. Zakładaj własny
1) \(z^2-5z+7+i=0\)
2) \((1-i)z+2i=0\)
3) \(z^2-(2-i)z-2i=0\)
4)\(z^2-(2-i)z+1-i=0\)
5) \(iz^2-2iz+2+i=0\)
6) \(z^3=i\)
7) \(z^3+4z^2+4z+1=0\)
8 ) \(z^4-z^3-z+1=0\)
9) \(z^3(z^2-z+1)=0\)
10) \((z^4+16)(z^2+z+4)=0\)
Nie dopisuj swoich zadań do cudzego tematu. Zakładaj własny
1.
\(z^2-5z+7+i=0\\\Delta=25-28-4i=-3-4i\\(a+bi)^2=a^2-b^2+2abi=-3-4i\\\{a^2-b^2=-3\\2ab=-4\)
\(b=-\frac{2}{a}\\a^2-\frac{4}{a^2}=-3\ /\cdot a^2\\a^4+3a^2-4=0\\a^2=1\ \vee\ a^2=-4\\a\in R\\a^2=1\\a=1\ \vee\ a=-1\)
\(\{a=1\\b=-2\) lub \(\{a=-1\\b=2\)
\(\sqrt{\Delta}=1-2i\ \ \vee\ \ \sqrt{\Delta}=-1+2i\)
\(z_1=\frac{5-1+2i}{2}=-2+i\ \ \vee\ \ z_2=\frac{5+1-2i}{2}=3-i\)
\(z^2-5z+7+i=0\\\Delta=25-28-4i=-3-4i\\(a+bi)^2=a^2-b^2+2abi=-3-4i\\\{a^2-b^2=-3\\2ab=-4\)
\(b=-\frac{2}{a}\\a^2-\frac{4}{a^2}=-3\ /\cdot a^2\\a^4+3a^2-4=0\\a^2=1\ \vee\ a^2=-4\\a\in R\\a^2=1\\a=1\ \vee\ a=-1\)
\(\{a=1\\b=-2\) lub \(\{a=-1\\b=2\)
\(\sqrt{\Delta}=1-2i\ \ \vee\ \ \sqrt{\Delta}=-1+2i\)
\(z_1=\frac{5-1+2i}{2}=-2+i\ \ \vee\ \ z_2=\frac{5+1-2i}{2}=3-i\)
3.
\(z^2-(2-i)z-2i=0\\\Delta=(2-i)^2+8i=4-4i+i^2+8i=3+4i\\(a+bi)^2=3+4i\\a^2-b^2+2abi=3+4i\\\{a^2-b^2=3\\2ab=4\)
\(b=\frac{2}{a}\\a^2-\frac{4}{a^2}=3\ /\cdot a^2\\a^4-3a^2-4=0\\a^2=-1\ \vee\ a^2=4\\a\in R\\a=2\ \vee\ a=-2\)
\(\{a=2\\b=1\) lub \(\{a=-2\\b=-1\)
\(\sqrt{\Delta}=2+i\ \ \vee\ \ \sqrt{\Delta}=-2-i\)
\(z_1=\frac{2-i-2-i}{2}=-i\ \ \vee\ \ z_2=\frac{2-i+2+i}{2}=2\)
\(z^2-(2-i)z-2i=0\\\Delta=(2-i)^2+8i=4-4i+i^2+8i=3+4i\\(a+bi)^2=3+4i\\a^2-b^2+2abi=3+4i\\\{a^2-b^2=3\\2ab=4\)
\(b=\frac{2}{a}\\a^2-\frac{4}{a^2}=3\ /\cdot a^2\\a^4-3a^2-4=0\\a^2=-1\ \vee\ a^2=4\\a\in R\\a=2\ \vee\ a=-2\)
\(\{a=2\\b=1\) lub \(\{a=-2\\b=-1\)
\(\sqrt{\Delta}=2+i\ \ \vee\ \ \sqrt{\Delta}=-2-i\)
\(z_1=\frac{2-i-2-i}{2}=-i\ \ \vee\ \ z_2=\frac{2-i+2+i}{2}=2\)
5.
\(iz^2-2iz+2+i=0\ /\cdot(-i)\\-i^2z^2+2i^2z-2i-i^2=0\\z^2-2z-2i+1=0\\\Delta=4+8i-4=8i\\\{a^2-b^2=0\\2ab=8\)
\(a=b\ \vee\ a=ib\\2a^2=8\ \vee\ -2a^2=8\\a^2=4\ \vee\ a^2=-4\\a\in R\\a=b=2\ \vee\ a=b=-2\\\sqrt{\Delta}=2+2i\ \vee\ \sqrt{\Delta}=-2-2i\\z_1=\frac{2-2-2i}{2}=-i\ \vee\ z_2=\frac{2+2+2i}{2}=2+i\)
\(iz^2-2iz+2+i=0\ /\cdot(-i)\\-i^2z^2+2i^2z-2i-i^2=0\\z^2-2z-2i+1=0\\\Delta=4+8i-4=8i\\\{a^2-b^2=0\\2ab=8\)
\(a=b\ \vee\ a=ib\\2a^2=8\ \vee\ -2a^2=8\\a^2=4\ \vee\ a^2=-4\\a\in R\\a=b=2\ \vee\ a=b=-2\\\sqrt{\Delta}=2+2i\ \vee\ \sqrt{\Delta}=-2-2i\\z_1=\frac{2-2-2i}{2}=-i\ \vee\ z_2=\frac{2+2+2i}{2}=2+i\)
10.
\((z^4+16)(z^2+z+4)=0\\z^4=-16\\-16=16(-1+0i)=16(cos\pi+i sin\pi)\\z_1=2(cos(\frac{\pi}{4})+i sin(\frac{\pi}{4}))=\sqrt{2}+\sqrt{2}i\\z_2=2(cos(\frac{3}{4}\pi)+i sin(\frac{3}{4}\pi))=-\sqrt{2}+i\sqrt{2}\\z_3=2(cos(\frac{5}{4}\pi)+i sin(\frac{5}{4}\pi))=-\sqrt{2}-i\sqrt{2}\\z_4=2(cos(\frac{7}{4}\pi)+i sin(\frac{7}{4}\pi))=\sqrt{2}-i\sqrt{2}\)
\(z^2+z+4=0\\\Delta=1-16=-15\\\sqrt{\Delta}=i\sqrt{15}\\z_5=\frac{-1-i\sqrt{15}}{2}\ \vee\ z_6=\frac{-1+i\sqrt{15}}{2}\)
\((z^4+16)(z^2+z+4)=0\\z^4=-16\\-16=16(-1+0i)=16(cos\pi+i sin\pi)\\z_1=2(cos(\frac{\pi}{4})+i sin(\frac{\pi}{4}))=\sqrt{2}+\sqrt{2}i\\z_2=2(cos(\frac{3}{4}\pi)+i sin(\frac{3}{4}\pi))=-\sqrt{2}+i\sqrt{2}\\z_3=2(cos(\frac{5}{4}\pi)+i sin(\frac{5}{4}\pi))=-\sqrt{2}-i\sqrt{2}\\z_4=2(cos(\frac{7}{4}\pi)+i sin(\frac{7}{4}\pi))=\sqrt{2}-i\sqrt{2}\)
\(z^2+z+4=0\\\Delta=1-16=-15\\\sqrt{\Delta}=i\sqrt{15}\\z_5=\frac{-1-i\sqrt{15}}{2}\ \vee\ z_6=\frac{-1+i\sqrt{15}}{2}\)