Sprawdzanie układu wektorów czy jest bazą przestrzeni wektor

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewik8113
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 09 lut 2011, 22:50
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Sprawdzanie układu wektorów czy jest bazą przestrzeni wektor

Post autor: ewik8113 »

Sprawdzić czy układ wektorów \(v(1)=[i,0,1], v(2)=[1,i,0], v(3)=[0,1,1]\) jest bazą przestrzeni wektorowej \(C^3\) nad ciałem \(C\).
Proszę o pomoc.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\begin{bmatrix}i&0&1\\1&i&0\\0&1&1\end{bmatrix}\ w_3-w_1
\begin{bmatrix}i&0&1\\1&i&0\\-i&1&0\end{bmatrix}\ w_3+iw_2
\begin{bmatrix}i&0&1\\1&i&0\\0&0&0\end{bmatrix}\)

ostatni wiersz się wyzerował, więc wektory są liniowo zależne i nie tworzą bazy

Można też policzyć wyznacznik:
\(\det\begin{bmatrix}i&0&1\\1&i&0\\0&1&1\end{bmatrix}=i\cdot\det\begin{bmatrix}i&0\\1&1\end{bmatrix}+\det\begin{bmatrix}1&i\\0&1\end{bmatrix}=i\cdot i+1=-1+1=0\)
wyznacznik się zeruje, czyli są zależne i nie tworzą bazy
ODPOWIEDZ