1.Piłka siatkowa została uderzona w kierunku poziomym z prędkością \(5m/s\)na wysokość \(3m.\)
Oblicz :
a. czas lotu piłki.
b.zasięg.
c.prędkość z jaka uderzyła o podłoże
2.Pewna sprężyna wydłużyła się o 2,4cm pod wpływem 5N. Zakładając ze nie została przy tym przekroczona granica proporcjonalności, określ:
a.O ile wydłuży się ta sama sprężyna rozciągnięta silą 2N.?
b.Jeżeli do końca pierwszej sprężyny dołączymy 2 identyczna, o ile rozcięgna się te sprężyny pod działaniem siły 5N?
c.Jaka prace wykonano w każdym z powyższych wypadków?
3. Jaki przekrój powinna mieć stalowa lina podnosząca windę dla której dopuszczalne obciążenie wraz z przeciążeniami wynosi 1000kg. aby jej odkształcenia mieściły się w granicach sprężystości.
Ruch cial w polu grawiacyjnym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 21 mar 2011, 20:42
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Ruch cial w polu grawiacyjnym
Zadanie 1
To ruch poziomy.(wikipedia i czytać jak nie wiesz skąd przekształcenia )
Masz podaną prędkość i wysokość. Wszystko co potrzeba.
wzór na czas
\(t=\sqrt{ \frac{2h}{g} }\)
wzór na zasięg
\(x= V* \sqrt{ \frac{2h}{g} }\)
ZZEM wyliczysz końcową prędkość
\(mgh1+ \frac{mv^2}{2} = mgh2+\frac{mv^2}{2}\)
odpowiedzi moje to t=0,78s , z=3,9m Vk=9,15m/s
To ruch poziomy.(wikipedia i czytać jak nie wiesz skąd przekształcenia )
Masz podaną prędkość i wysokość. Wszystko co potrzeba.
wzór na czas
\(t=\sqrt{ \frac{2h}{g} }\)
wzór na zasięg
\(x= V* \sqrt{ \frac{2h}{g} }\)
ZZEM wyliczysz końcową prędkość
\(mgh1+ \frac{mv^2}{2} = mgh2+\frac{mv^2}{2}\)
odpowiedzi moje to t=0,78s , z=3,9m Vk=9,15m/s
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 21 mar 2011, 20:42
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Ruch cial w polu grawiacyjnym
Zadanie 2
Nie jestem pewien podpunktu b i analogicznie pracy dla tego podpunktu w pkt c.
A) Śmigasz to na proporcje. Albo wzorem masz F=kx (k- wspolczynnik sprezystosci, x- dlugosc rozciagnietej sprezyny od stanu swobodnego). k będzie takie samo dla obu przypadków . Moja odp \(x=0.96cm=9,6*10^{-3}m\)
b)
\(5N=2,08*2x
x=1,2cm=1,2*10^{-2} m\)
c)
\(W=F*x
W=2N*9,6*10^{-3}
W=1,98*10^{-2} J
W=5N*1,2*10^{-2}m
W=6*10^{-2} J\)
Nie jestem pewien podpunktu b i analogicznie pracy dla tego podpunktu w pkt c.
A) Śmigasz to na proporcje. Albo wzorem masz F=kx (k- wspolczynnik sprezystosci, x- dlugosc rozciagnietej sprezyny od stanu swobodnego). k będzie takie samo dla obu przypadków . Moja odp \(x=0.96cm=9,6*10^{-3}m\)
b)
\(5N=2,08*2x
x=1,2cm=1,2*10^{-2} m\)
c)
\(W=F*x
W=2N*9,6*10^{-3}
W=1,98*10^{-2} J
W=5N*1,2*10^{-2}m
W=6*10^{-2} J\)