MAM do rozwiązania 3 zadanka niby są proste ale nie dla mnie
1. Koszty obsługi serwisowej samochodów to zmienna losowa o wartości oczekiwanej 500 zł i wariancji 90000 zł^2. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze jadąc na serwis do tej stacji zapłacę mniej niż 200 zł??
2. Na 100 samochodów przyjeżdzających na przegląd 15 nie przechodzi go pozytywnie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
a) na 8aut przyjeżdzających na przegląd 2 nie przejdą go pozytywnie
b) na 40 aut co najmniej 1 ale co najwyżej 4 przeglądu nie przejdzie
3. Dokonano analizy wielkości dochodu (Y) oraz kosztów serwisowania aut(X) wśród 1000 mieszkańców. Jakich kosztów serwisowania auta można spodziewać się u osoby zarabiajacej 3000zł jeżeli w trakcie analizy uzyskano następujące wyniki:
śr koszt= 500 zł
śr. dochód= 4200 zł
Vsy=0,48
Vsx=0,02
cov(x,y)= 19500
Statystyka zmienna losowa , prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij