Pochodne cząsteczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

Pochodne cząsteczkowe

Post autor: RedSun92 »

Oblicz pochodne czasteczkowe funkcji dwóch zmiennych; \(f(x,y)=2x^3+y^2-xy^2-4y^5+8\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(f'_x\ =\ 6x^2-y^2\)

\(f'_y\ =\ 2y-2xy-20y^4\)
ODPOWIEDZ