Wyznacznik macierzy 4x4

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kafka819
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 wrz 2009, 23:56
Podziękowania: 2 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: kafka819 »

\(\begin{bmatrix}1&-1&0&0\\0&1&0&-1\\0&0&-1&1\\0&1&1&1\\\end{bmatrix}\)

mam obliczyć wyznacznik tej macierzy ale nie jestem pewna czy należy robić jakieś przekształcenia czy nie. I wegług którego wiersza czy kolumny powinnam go wyznaczać, bo jak wyznaczam względem pierwszego to odpowiedz wychodzi 3 a jak względem 3 to odpowiedz jest -1.. Jeśli ktoś to potrafi to proszę o wyjaśnienie dlaczego i co należy tu zrobić
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 02:32 przez kafka819, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa nazwy tematu i zapisu
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: patrycjaa_93 »

Należy rozwinać względem 1 wiersza i 1 kolumny. Czyli \((-1)^{1+1} \cdot 1\)\(\begin{bmatrix}1&0&-1\\0&-1&1\\1&1&1\\\end{bmatrix}\). No a to jest równe -3
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Wyznacznik nie zależy od tego, względem której kolumny lub wiersza go rozwijamy. Jeśli wychodzi różnie, to znaczy, że gdzieś jest błąd. A rozwijać zwykle najłatwiej względem tego wiersza lub kolumny, w której jest najwięcej zer.
ODPOWIEDZ