Czas pracy baterii produkowanych w pewnym
zakładzie ma rozkład normalny z wartoscia srednia
577 godz. i odchyleniem standardowym 126
godz. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze bateria
przestanie działac przed upływem 400 godzin
pracy?
bateria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: bateria
\(N (577 ; 126)\)
\(P(X\ <\ 400) = P(x - 577 < 400 - 577) = P( \frac{x-577}{126} < \frac{400-577}{126} ) = P( T < -1,4048) =F(-1,4048) =
= 1 - F(1,4048) = 1 - 0,9192 = 0,0808\)
prawdopodobienstwo, ze bateria przestanie działac przed upływem \(400\) godzin pracy wynosi \(8%\)
\(P(X\ <\ 400) = P(x - 577 < 400 - 577) = P( \frac{x-577}{126} < \frac{400-577}{126} ) = P( T < -1,4048) =F(-1,4048) =
= 1 - F(1,4048) = 1 - 0,9192 = 0,0808\)
prawdopodobienstwo, ze bateria przestanie działac przed upływem \(400\) godzin pracy wynosi \(8%\)