Granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia27792
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 13 paź 2010, 19:28
Podziękowania: 18 razy

Granica funkcji

Post autor: kasia27792 »

Oblicz granicę funkcji
\(\lim_{x\to 1^+} \frac{2}{ \frac{ e}{1-x^2}}\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\lim_{x\to 1^+} \frac{2}{ \frac{ e}{1-x^2}}=\lim_{x\to 1^+} \frac{2(1-x^2)}{e}=\lim_{x\to 1^+} \frac{2-2x^2}{ e}=0\)
ODPOWIEDZ