Do hurtowni dostarczono swietlówki z czterech zakładów. Trzydziesci procent
pochodzi z zakładu A, dwadziescia procent z zakładu B, dziesiec procent z zakładu C a pozostałe – z
zakładu D. Wadliwe swietlówki stanowia dziesiec procent produkcji zakładu A, piec procent produkcji
zakładu B, jeden procent produkcji zakładu C i pietnascie procent produkcji zakładu D.
a) Wybrano jedna swietlówke. Ile wynosi prawdopodobienstwo, ze jest sprawna?
b) Wybrana swietlówka jest wadliwa. Ile wynosi prawdopodobienstwo, ze została wyprodukowana
w zakładzie A?
Prawdopodobieństwo warunkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(P(A)=0,3\\
P(B)=0,2\\P(C)=0,1\\
P(D)=0,4\\
P(W|A)=0,1\;\;\;\;\;P(S|A)=0,9\\
P(W|B)=0,05\;\;\;\;\;P(S|B)=0,95\\
P(W|C)=0,01\;\;\;\;\;P(S|C)=0,99\\
P(W|D)=0,15\;\;\;\;\;\;P(S|D)=0,85\)
Podstaw do wzoru na prawdopodobiństwo całkowite:
\(P(S)=0,899\)
\(P(W)=1-0,899=0,101\)
b)
\(P(A|W)=\frac{0,3\cdot0,1}{0,101}=\frac{30}{101}\)
P(B)=0,2\\P(C)=0,1\\
P(D)=0,4\\
P(W|A)=0,1\;\;\;\;\;P(S|A)=0,9\\
P(W|B)=0,05\;\;\;\;\;P(S|B)=0,95\\
P(W|C)=0,01\;\;\;\;\;P(S|C)=0,99\\
P(W|D)=0,15\;\;\;\;\;\;P(S|D)=0,85\)
Podstaw do wzoru na prawdopodobiństwo całkowite:
\(P(S)=0,899\)
\(P(W)=1-0,899=0,101\)
b)
\(P(A|W)=\frac{0,3\cdot0,1}{0,101}=\frac{30}{101}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć: