Mikro test

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krz3ysio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2012, 19:05
Płeć:

Mikro test

Post autor: krz3ysio »

Moze ktos sprawdzic?


1. Koszt alternatywny to:
a) koszt zakupu dobra
b) wartość dobra abstrakcyjnego
c) wartość utraconych w kolejności korzyści
d) wartość najbardziej preferowanej, lecz nie wybranej alternatywy

2. Spośród poniższych wybierz prawidłowe brzmienie prawa popytu:
a) prawo popytu zakłada ujemną relację między ceną a wielkością popytu
b) prawo popytu zakłada ujemną relację między ceną a popytem
c) wraz ze zmianą ceny ulega zmianie wielkość popytu
d) wraz ze spadkiem ceny wzrasta popyt

3. Który z poniższych czynników narusza warunek ceteris paribus dla prawa popytu na rynku mebli?
a) wartość cen tych mebli
b) spadek cen mieszkań
c) zastosowanie nowych technologii do produkcji mebli
d) żadne z powyższych

4. Uzupełnij poniższą tezę: „Przesunięcie krzywej popytu w prawo może nastąpić na skutek…”:
a) spadku ceny badanego dobra
b) spadku ceny dobra komplementarnego
c) spadku liczby nabywców
d) spadku cen dóbr substytucyjnych

5. Czynnikiem wpływającym na wielkość podaży danego dobra jest:
a) cena dóbr substytucyjnych
b) cena danego dobra
c) cena dóbr komplementarnych
d) cena danego dobra, która ustali się w przyszłości

6. Jednoczesny spadek podaży i wzrost popytu na ananasy spowoduje, że na tym rynku:
a) cena i ilość równowagi wzrosną
b) cena równowagi wzrośnie, ilość równowagi spadnie
c) cena równowagi wzrośnie, niewiadomy skutek co do ilości równowagi
d) cena równowagi spadnie, ilość równowagi wzrośnie

7. Wprowadzenie minimalnych cen skupu zbóż może spowodować:
a) wzrost podaży zbóż
b) wzrost wielkości podaży zbóż
c) wzrost popytu
d) niedobór popytu w stosunku do podaży

8. Jeżeli elastyczność dochodowa popytu na rowery górskie wynosi E= 1,8 to rowery są:
a) dobrem wyższego rzędu
b) dobrem niższego rzędu
c) dobrem substytucyjnym
d) dobrem Giffena

9. Jeżeli cen danego dobra wzrosła ze 100zł do 150zł, a wielkość popytu na to dobro spadła
z 2000 do 1800, to popyt na to dobro jest:
a) elastyczny
b) nieelastyczny
c) sztywny
d) proporcjonalny

10. Jeżeli popyt jest nieelastyczny, a cena dobra wzrosła to przychody całkowite firmy:
a) wzrosną
b) spadną
c) pozostaną bez zmian
d) żadna z powyższych

11. Przy cenie 1,5zł za 1 puszkę coca-coli Janek kupował tygodniowo 8 puszek tego napoju. Ile puszek będzie kupował Janek, jeżeli w wyniku nasilenia konkurencji pomiędzy producentami jej cena spadnie do 1,35zł za puszkę, a popyt Janka na ten produkt jest doskonale nieelastyczny względem jego ceny?:
a) 9 puszek
b) 10 puszek
c) 8 puszek
d) 7 puszek

12. Paradoks Veblena oznacza sytuację, w której ma miejsce:
a) wzrost ceny podstawowych dóbr konsumpcyjnych i wzrost wielkości popytu na te dobra
b) wzrost ceny podstawowych dóbr konsumpcyjnych i spadek wydatków na te dobra
c) wzrost cen luksusowych dóbr konsumpcyjnych i wzrost ilości popytu na te dobra
d) wzrost cen luksusowych dóbr konsumpcyjnych i spadek wydatków na te dobra

13. Jeżeli popyt jest nieelastyczny, to każda 5% obniżka ceny wywoła:
a) wzrost popytu o 5%
b) wzrost popytu o więcej niż 5%
c) wzrost ilości popytu o 5%
d) wzrost ilości popytu o więcej niż 5%

14. Użyteczność krańcowa jest:
a) miarą przydatności danej jednostki dobra
b) dodatkową satysfakcją uzyskaną ze spożycia każdej kolejnej jednostki tego dobra
c) użytecznością konsumpcji tego dobra w dodatkowym czasie
d) wszystkie powyższe

15. Izokwanta produkcji oznacza krzywą:
a) łączącą kombinacje czynników produkcji, które wytwarzają taką samą wielkość produkcji
b) jednakowego kosztu
c) kosztów przedsiębiorstwa
d) poziom produkcji, który może być uzyskany z określonych nakładów

16. Funkcja produkcji:
a) przedstawia maksymalną wielkość produkcji, którą można uzyskać z danej ilości czynników wytwórczych
b) przedstawia zależność funkcjonalną między czynnikami produkcji i wielkością produkcji
c) oznacza minimum produkcji, jaka może być uzyskana z dostępnych czynników produkcji
d) żadna z powyższych możliwości

17. Określ, które twierdzenie jest fałszywe:
a) utarg marginalny wyraża wzór MR=ΔTR/ΔQ
b) prawo malejących przychodów…….
c) …………………………………….
d) koszt krańcowy to przyrost kosztów stałych spowodowany zwiększeniem produkcji
o jednostkę

18. Korzyści skali to zjawisko polegające na:
a) spadek kosztów przeciętnych na skutek wzrostu produkcji
b) nieproporcjonalnym tempie wzrostu produktu całkowitego
c) wzroście skali produkcji na skutek wydajności pracy
d) wszystkie powyższe

19. Cena na rynku konkurencji doskonałej jest wynikiem:
a) kalkulacji producentów
b) działania mechanizmu rynkowego
c) decyzji konsumentów
d) wszystkie powyższe

20. Na rynku czystego monopolu:
a) występują największe bariery wejścia/wyjścia
b) popyt jest bardzo elastyczny
c) produkt jest standardowy
d) firma dąży do obniżki kosztów

21. Cenobiorczość producenta oznacza, że:
a) producent ustala Q, lecz nie ma wpływu na P
b) producent dyktuje P, Q wyznacza rynek
c) producent dostosowuje Q do P dyktowanej przez rynek
d) producent wyznacza Q i P stosownie do sytuacji rynkowej

22. Próg rentowności określa:
a) minimalny poziom kosztów gwarantujących firmie zysk
b) minimalny poziom produkcji gwarantujący firmie zysk
c) poziom produkcji firmy, dla którego TC=TR
d) poziom produkcji firmy, dla którego MC=MR

23. Gdy MC<MR to:
a) firma musi zmniejszyć produkcję
b) firma musi zwiększyć produkcję
c) firma nie zmieni wielkości produkcji
d) firma będzie produkować na optymalnym poziomie

24. Koszt krańcowy:
a) mówi nam o ile wzrośnie koszt, jeżeli zwiększymy produkcję o jednostkę
b) to stosunek wielkości kosztu całkowitego do wielkości produkcji
c) to przyrost wielkości kosztu całkowitego na skutek zwiększenia produkcji o jednostkę
d) to wielkość kosztów potrzebna do osiągnięcia przyrostu produkcji

25. Wybierz odpowiedni zapis produktu marginalnego (MP):
a) ΔTP/ΔL
b) TP/TR
c) ΔTP/ΔTC
d) Żadne z wymienionych zjawisk

26. Firma wolnokonkurencyjna produkująca zgodnie z kryterium optymalizacji MC=MR, wypracowuje:
a) maksymalny zysk ekonomiczny
b) maksymalne straty ekonomiczne
c) minimalne straty ekonomiczne
d) zerowy zysk ekonomiczny

27. Punkt dolnej opłacalności produkcji w przedsiębiorstwie (tzw. punkt zaniechania) jest wyznaczany przez:
a) przecięcie się ceny i krzywej kosztu marginalnego
b) przecięcie się krzywej kosztu marginalnego i przeciętnego kosztu zmiennego
c) przecięcie się krzywej ceny i przeciętnego kosztu całkowitego
d) przecięcie się krzywej kosztu marginalnego i utargu marginalnego

28. Na rynku konkurencji monopolistycznej:
a) dobra posiadają określone marki
b) występuje znaczna konkurencja cenowa
c) brak barier wejścia
d) istnieje silna współzależność firm

29. Na rynku konkurencji doskonałej spadek popytu rynkowego skutkuje:
a) spadkiem ceny rynkowej, którą muszą zaakceptować producenci
b) wzrostem ceny rynkowej, którą chętnie zaakceptują producenci
c) obniżką kosztów produkcji ze względu na obniżenie zyskowności
d) wzrostem wielkości produkcji indywidualnej firm

30. Prawo nieproporcjonalnych przychodów:
a) określa produkcyjność firmy w krótkim czasie
b) określa produkcyjność firmy w długim okresie
c) określa optimum produkcji firmy
d) określa optimum producenta

31. Konkurencyjny rynek pracy oznacza, że:
a) po jednej ze stron rynku istnieje duża konkurencja
b) warunki pracy i płacy kształtowane są przez niezależny mechanizm rynkowy
c) istnieje możliwość kształtowania warunków płacowych przez firmy
d) szukający pracy oferują zróżnicowane kwalifikacje

32. Czynnik wytwórczy powinien być zatrudniony wówczas, gdy:
a) ma miejsce zmiana zysku firmy na skutek zwiększenia czynnika wytwórczego
b) ma miejsce zmiana kosztów firmy na skutek zwiększenia czynnika wytwórczego
c) ma miejsce zmiana produkcji firmy na skutek zwiększenia czynnika wytwórczego
d) dochodowy produkt krańcowy czynnika przekracza jego wynagrodzenie

33. Wartość MRP interpretuje się jako:
a) stosunek utargu krańcowego do kosztu krańcowego
b) stosunek utargu krańcowego do produktu krańcowego
c) iloczyn utargu krańcowego i kosztu krańcowego
d) iloczyn utargu krańcowego i produktu krańcowego

34. Jaki wpływ na konkurencyjny rynek pracy wywiera wprowadzona przez rząd płaca minimalna?:
a) zmniejszy się ilość popytu na pracę
b) zwiększy się podaż pracy
c) wszyscy pracownicy odczują poprawę swojej sytuacji
d) wszystko powyższe

35. Jednym z głównych czynników wpływających na popyt na pracę w krótkim okresie jest:
a) popyt na wytworzone dobra lub usługi
b) struktura kosztów firmy
c) podaż pracy
d) użyteczność pracy


ZADANIA:

Zad. 1 . (3 pkt) Mając funkcję popytu i podaży: D=80-10P, S=20+10P:
a) ustal ile wynosi cena i wielkość równowagi
b) ustal konsekwencje rynkowe wprowadzenia przez rząd ceny urzędowej Pu, wyznaczonej wg formuły Pu=1,5*Pe
c) wprowadzona przez rząd cena jest ceną minimalną czy maksymalną?

Zad.2. (2 pkt) Oszacuj poziom przeciętnych kosztów całkowitych oraz całkowitych kosztów stałych firmy, jeżeli badana firma realizuje zysk wysokości 800zł, przy następujących danych: P=30zł; TR=3600zł; AVC=20zł

Zad.3. (2 pkt) Przedstaw graficznie konsekwencje wprowadzenia płacy minimalnej na konkurencyjnym rynku pracy.

Zad.4. (2 pkt) Oszacuj (i zinterpretuj!) wskaźnik Epd na Psince Polo, jeżeli po wzroście ceny na te wafelki o 25% ich zakupy spadły z 1500 do 1200 sztuk. Na podstawie otrzymanego rezultatu określ strategię cenową producenta/sprzedawcy w stosunku do tych wafelków.







Odpowiedzi do testu:

1. d
2. a
3. b
4. b
5. b
6. c
7. b
8. a
9. …
10. a
11. c
12. c
13. d
14. b
15. a
16. b
17. d
18. a
19. b
20. a
21. c
22. c
23. b
24. c
25. a
26. a
27. b
28. a
29. a
30. a
31. b
32. d
33. d
34. a

35. a


Odpowiedzi do zadań:
Zad.1.
a) D=80-10P
S=20+10P
80-10P=20+10P
-20P=-60
P=3
D=80-10*3=50
Odp. Pe=3, Qe=50

b) Pu=1,5*Pe=1,5*3=4,5
Na rynku wystąpi nadwyżka podaży nad popytem.
c) Jest to cena minimalna.

Zad.2.
Π=800 szukane: ATC=? I TVC=?
P=30
TR=3600
AVC=20

Π=TR-TC => TC=2800
TR=P*Q => Q=120
TVC=AVC*Q = 20*120=2400
ATC=TC/Q=2800/120=23,33

Zad. 4.
Epd= %ΔQd/% ΔPd
%ΔQd=(1500-1200)/1500=0,2=20%
Epd= -20%/+25%=0,8
Epd=0,8<1 czyli producent powinien podnieść ceny
krz3ysio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2012, 19:05
Płeć:

Post autor: krz3ysio »

Odpowiedzi na samym koncu
ODPOWIEDZ