Finanse

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Becia21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 gru 2011, 14:04

Finanse

Post autor: Becia21 »

Witam,
proszę was o pomoc
Zad. 1
Pan X ulokował w banku kwotę 30 000 zł na 4 lata przy kapitalizacji prostwj aby uzyskać kwotę 48 000 tys. Oblicz oprocentowanie.
:(
wzór:

FV – PV = 48000 - 30000
r = ————— = —————————— = 15% ???? w jaki sposób to jest obliczane ??
n * PV = 4 * 30000

Pomóżcie :( :cry:
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Co roku dopisuje się r% od kwoty 30000. W ciągu czterech lat naliczono takie odsetki 4 razy. Zysk z lokaty wynosi 48000-30000.

\(4\cdot r%\cdot30000=48000-30000\)

\(r=\frac{48000-30000}{4\cdot30000}=\frac{18000}{120000}=0,15=15%\)
ODPOWIEDZ