Zadanie z geometrii analitycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

Dany jest punkt P=(1,4).Srodek okregu o rownaniu x^2 + y^2 - 8x = 0 i punkt P naleza do prostej l ktora przecina okrag w punktach A i B.Oblicz pole trojkata ABO gdzie O to poczatek ukladu wspolrzednych.
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

Póki nie pojawi się rozwiązanie z prawdziwego zdarzenia, może spróbujesz rozwiązać to zadanie wg takiego planu:

1.Wyznaczenie równanie prostej przechodzącej przez P=(1,4) i S=(4,0) [ środek okręgu o promieniu r=4 ]
2.Wyznacznie A i B poprzez rozwiązanie układu równań ( prostej z punktu 1 i równania okręgu. Podstawisz wartość y tej prostej do równania i otrzymasz równanie kwadratowe, które da 2 rozwiązania - punkty A i B)
3.Obliczenie pola trójkąta ( O=(0;0) , A i B także będą już znane)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2008, 00:03 przez czachur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ