Obliczyć granicę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mjabol
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 19 maja 2009, 20:29
Podziękowania: 5 razy

Obliczyć granicę

Post autor: mjabol »

Witam, mam wątpliwości dotyczące stosunkowo prostych przykładów, w których jednak trzeba 'pokombinować'.
Równania w załączniku.
Załączniki
Tutaj:)
Tutaj:)
równania.jpg (15.02 KiB) Przejrzano 365 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tak jak tobie, tak i mi nie chce się tego pisać. Więc tylko wskazówki:
1) podziel licznik i mianownik przez \(5^x\)
2) podziel i pomnóż przez sprzężenie
mjabol
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 19 maja 2009, 20:29
Podziękowania: 5 razy

Re: Obliczyć granicę

Post autor: mjabol »

Nie chodzi o to, że nie chciało mi się pisać, ale tekst z programu, którego używam, nie chciał się wkleić tutaj(dlatego też wklejam z painta:)).
A poza tym pomyliłem się z pierwszym przykładem, bo ten który napisałem akurat miałem zrobiony, a chodziło mi o taki przykład:
Załączniki
równania2.jpg
równania2.jpg (5.68 KiB) Przejrzano 357 razy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podziel licznik i mianownik przez \(6^x\)
\(\lim_{x\to \infty } \frac{ (\frac{3}{6})^x+( \frac{4}{6})^x }{( \frac{3}{6})^x+1 }= \frac{0+0}{0+1}=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ