Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
sylwka34
- Witam na forum
![Witam na forum Witam na forum](./images/ranks/rank0.gif)
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sty 2012, 15:14
- Podziękowania: 6 razy
Post
autor: sylwka34 »
\(\frac{x+3}{2}\)-\(\frac{x+1}{3}\)=1,5
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 16:31 przez
sylwka34, łącznie zmieniany 1 raz.
-
irena
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
Po pomnożeniu obustronnie przez 6:
\(3(x+3)-2(x+1)=9\\3x+9-2x-2=9\\x=2\)
-
Galen
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen »
Pomnóż obie strony przez 6
\(3x+9-(2x+2)=9\\
3x+9-2x-2=9\\
x=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.