Zadania Fizyka #1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zoom
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 05 lis 2011, 22:04
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Zadania Fizyka #1

Post autor: zoom »

1. Na jakiej wysokości wektor prędkości ciała wyrzuconego pod kątem α = 45o do poziomu z szybkością początkową vo = 20 m/s utworzy z poziomem kąt β = 30o? Nie uwzględniać oporu powietrza.
2. Z wieży o wysokości 19,6 m wyrzucono w kierunku poziomym ciało z szybkością 10 m/s. Napisać równanie toru tego ciała. Jaka jest szybkość ciała w chwili upadku? Jaki kąt tworzy wtedy wektor prędkości z płaszczyzną poziomą? Zaniedbać opór powietrza.
3. Dźwig podnosi ciało w ciągu t = 30 s na wysokość h = 12 m ruchem jednostajnie przyspieszonym. Ciężar ciała wynosi Q = 8,8 kN a sprawność urządzenia η = 80%. Obliczyć średnią moc silnika napędzającego dźwig.
4. Wyznaczyć energię kinetyczną w chwili uderzenia o ziemię ciała wyrzuconego w kierunku poziomym z wysokości h = 100m jeżeli ciężar ciała wynosi Q = 5N, zaś szybkość początkowa jest równa vo = 10 m/s.
5. Dwa ciała odpowiednio o masach m1 = 1 kg i m2 = 0,7 kg poruszają się naprzeciw siebie z prędkościami v1 = 0,2 m/s i v2 = 3 m/s. Następnie zderzają się doskonale sprężyście Po zderzeniu każde z ciał porusza się oddzielnie, przy czym v2’ = 2 m/s. Oblicz prędkość po zderzeniu v1 ‘ciała o masie m1. Rysunek:
Obrazek
ODPOWIEDZ