Wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Wykres funkcji

Post autor: jonhio »

niech P=(a,b) bd dowolnym pkt wykresu funkcji f(x)=-x+2
a)wyraź sumę odl pkt P od osi ukł współrzędnych jako funkcję zmiennej a i naszkicuj wykres funkcji
b)znajdz wsp takiego pkt należącego do wykresu funkcji f, którego sum odl od osi ukł współ jest równa 16?

poproszę raczej o metody niż samo rozwiązanie z góry dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

f(a)=|-a+2|+|a|=\(\ \begin{cases}-2a+2\ \ dla\ \ a\in (-\infty ;0)\\ 2\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ \ a\in <0;2)\\2a-2\ \ \ \ dla\ \ \ a\in <2;+\infty)\end{cases}\)
b).
rozwiąż równanie: |a-2|+|a|=16
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

a mogła byś mi napisać czemu tak? z jakiego twierdzenia ale wzorów to jest:D
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

z założenia, że punkt P leży na prostej: y=-x+2 mamy współrzędne punktu P(a,-a+2).
odległość od osi układu współrzędnych jest zawsze wartością dodatnią, stąd właśnie:
jola pisze:f(a)=|-a+2|+|a|=\(\ \begin{cases}-2a+2\ \ dla\ \ a\in (-\infty ;0)\\ 2\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ \ a\in <0;2)\\2a-2\ \ \ \ dla\ \ \ a\in <2;+\infty)\end{cases}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Obrazek
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

mi cos innego wyszło p1 (9;-7) p2=(-7;9)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

dobrze Ci wyszło, jola wpisała źle drugą współrzędną, prawidłowa odpowiedź: \(P_1(-7;9) \ P_2(9;-7)\)
ODPOWIEDZ