zapisz wyrażenia w najprostszej postaci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marzenka33
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 26 sty 2012, 13:50
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

zapisz wyrażenia w najprostszej postaci

Post autor: marzenka33 »

a) a(5a-2)-3a(2a+4)=
b) (3x-4)do potęgi2-2(2x+5)do pot.2-6(4x-2)(2+4x)=
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a.
\(5a^2-2a-6a^2-12a=-a^2-14a=-a(a+17)\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

b.
\(9x^2-24x+16-8x^2-40x-50-96x^2+24=-95x^2-64x-10\)
ODPOWIEDZ