mikroekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madziula918
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 sty 2012, 13:34
Płeć:

mikroekonomia

Post autor: madziula918 »

hej mam problem z zadaniem z mikroekonomii. Mam egzamin a nie umiem tego rozwiązać:
W pewnym państwie funkcja popytu na masło dana jest wzorem xd=700-4px, a funkcja podaży masła xs=100+2px, gdzie px to cena, xd-popyt, xs-podaż. Rząd postanawia podnieść cenę masła do px=120zł, a nadwyżkę powstałą w wyniku zachwiania równowagi między popytem a podażą masła rząd decyduje się zmagazynować.
a). oblicz cenę i ilość równowagi w przypadku braku interwencji rządu
b). pokaż sytuację na rynku po wprowadzeniu ceny minimalnej
c). oblicz ile kostek rząd musi zmagazynować aby zachować równowagę na rynku
d). rysunek ilustrujący te przypadki

z rysunkiem raczej dam rade jak będę miała wszystkie dane
ODPOWIEDZ