całka podwójna po obszarze

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
joanna1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
Podziękowania: 26 razy

całka podwójna po obszarze

Post autor: joanna1234 »

obliczyć podaną całkę podwójną po wskazanym obszarze

\(\int \int_{D}E(x+y)dxdy\), gdzie D=[0,2]x[0,2]
Uwaga. E(u)-oznacza część całkowitą liczby u
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Narysujmy proste \(x+y=1,\ x+y=2,\ x+y=3\), podzielą one kwadrat \([0,2]\times[0,2]\) na cztery obszary, w których, licząc od lewego dolnego rogu, \(E(x+y)\) przyjmuje kolejno stałe wartości \(0,1,2,3\). Wystarczy więc dodać pola tych obszarów, pomnożone przez te stałe liczby.
joanna1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
Podziękowania: 26 razy

Re: całka podwójna po obszarze

Post autor: joanna1234 »

chciałabym jednak zobaczyć jak to jest policzone, bo nie wychodzi mi tyle ile powinno
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

A ile powinno wyjść?
joanna1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
Podziękowania: 26 razy

Re: całka podwójna po obszarze

Post autor: joanna1234 »

6
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Czyli wychodzi dobrze:
\(\iint_{\small [0,2]\times[0,2]}E(x+y)dxdy=\frac{1}{2}\cdot 0+\frac{3}{2}\cdot 1+\frac{3}{2}\cdot 2+\frac{1}{2}\cdot 3=6\)
ODPOWIEDZ