Obliczyc energie kwantu elektromagnetycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
choina22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 gru 2011, 22:22

Obliczyc energie kwantu elektromagnetycznego

Post autor: choina22 »

Witam mam takie zadanko :)
Obliczyc energie kwantu elektromagnetycznego czestotliwość, okresowość i długosc fali

Masa:
M= 15 ug
rownanie ruchu:
\(X= 3t^2\)

\(Y= sin^{\frac{1}{2}} (t)\)

\(Z= t^{-2}+4\)

W czasie:
\(t= 16ns = 1,6 \cdot 10^{-8} s\)

moje rozwiazanie:

\(Vx= \frac{dx}{dt} = (3t^2)' = 3 \cdot 2t = 6t\)

\(Vy= \frac{dy}{dt} = (sin^{ \frac{1}{2}}(t))' = \frac{2}{3} cos^{\frac{1}{3}}(t) \cdot sin(t)\)

\(Vz= \frac{dz}{dt} =(t^{-2} + 4) = -2t^{-3} +4\)(

\(V= \sqrt{(6t)^2 + (\frac{2}{3} cos^{\frac{1}{3}}(t) \cdot sin(t))^2 + (-2t^{-3} +4)^2 }\) nie umiem dalej policzyc ;/

\(\lambda = \frac{h}{m \cdot V}\)

\(E= h \cdot \frac{c}{\lambda}\)

\(h= 6,63 \cdot 10^{-34} J \cdot S\)
\(c= 3 \cdot 10^8 m/s\)

Z góry dziekuje :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Powinno być trochę inaczej:
\(v_y=\frac{1}{2}\sin^{-\frac{1}{2}}(t)\cos(t)
v_z=-2t^{-3}\)
ODPOWIEDZ