Liczba studentów nieprzygotowanych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

Liczba studentów nieprzygotowanych

Post autor: melon »

Prowadzący ćwiczenia wybrał 4 studentów z grupy. Prawdopodobieństwo, że student nie jest przygotowany do ćwiczeń, wynosi \(\frac{2}{3}\). Oblicz najbardziej prawdopodobną liczbę nieprzygotowanych studentów spośród wybranych.

No to wiem, że mamy \(3x\) studentów, spośród których \(2x\) jest nieprzygotowanych i \(x\) jest przygotowanych. Jak się wylosuje 4 studentów, to mogą być takie możliwości:
4N
3N 1P
2N 2P
1N 3P
4P
N - nieprzygotowany, P - przygotowany

Jak można szybko obliczyć ilość zdarzeń w każdym przypadku?
No bo jak jest 4N, to może być \(4!\) czyli 24 możliwości. Ale jak jest 3N 1P, to już tak łatwo nie pójdzie...
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P(4N)=(\frac{2}{3})^4=\frac{16}{81}\\P(3N1P)=4\cdot(\frac{2}{3})^3\cdot\frac{1}{3}=\frac{32}{81}\\P(2N2P)=6\cdot(\frac{2}{3})^2\cdot(\frac{1}{3})^2=\frac{24}{81}\\P(1N3P)=4\cdot(\frac{1}{3})^3\cdot\frac{2}{3}=\frac{8}{81}\\P(4P)=(\frac{1}{3})^4=\frac{1}{81}\)

\(4\cdot\frac{16}{81}+3\cdot\frac{32}{81}+2\cdot\frac{24}{81}+1\cdot\frac{8}{81}+0\cdot\frac{1}{81}=\frac{64+64+48+8}{81}=\frac{184}{81}=2\frac{22}{81}\approx2,27\approx2\)
ODPOWIEDZ