Prawdopodobieństwo warunkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: melon »

No więc mam taki rozkład prawdopodobieństwa:

\(\begin{tabular}{c|cccc} x&-1&0&2&4 \\ \hline p(x)&0,3&0,4&0,05&0,25 \\ \end{tabular}\)

Mam obliczyć
\(P(x>0|x=2) \\ P(x\ge 0|x<3)\)

No więc w pierwszym prawdopodobieństwo, że \(x>0\), jest równe \(0,05+0,25=0,3\), a mamy jeszcze warunek, że \(x=2\), czyli tylko \(0,05\)... w odpowiedziach jest 1, dlaczego?
Podobnie w drugim: szukamy prawdopodobieństwa, że \(x\ge 0\) pod warunkiem, że \(x<3\), czyli w sumie \(P(x\in<0,3))=0,45\)... w odpowiedziach jest \(0,6\)
mógłby to ktoś wyjaśnić?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P(x>0/x=2)\) oznacza, że wartość p(x)>0 pod warunkiem, że x=2. To jest zdarzenie pewne.

\(P(x>0/x=2)=\frac{P(x>0\ \wedge\ x=2)}{P(x=2)}=\frac{0,05}{0,05}=1\)

\(P(x\ge0/x<3)\) oznacza, że \(p(x)\ge0\) pod warunkiem, że x<3

\(P(x\ge0/x<3)=\frac{P(x\ge0\ \wedge\ x<3)}{P(x<3)}=\frac{0,4+0,05}{0,3+0,4+0,05}=\frac{0,45}{0,75}=\frac{3}{5}=0,6\)
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: melon »

Dziękuję, już rozumiem :)
ODPOWIEDZ