Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Posty: 1860 Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 17 sie 2009, 15:14
proszę o pomoc w rozwiązaniu:
W prostokątnym ukłdzie współzędnych zilustruj zbiory:
\(A=((x,y):x \in R \wedge y \in R \wedge x ^{2}+y ^{2}+4x-2y-4=0)\)
\(B=((x,y):x \in R \wedge y \in R \wedge x ^{2} +y ^{2}-4x+4y-8=0)\)
a następnie wyznacz zbiory:
\(A \cup B\)
\(A-B\)
\(B-A\)
\(A \cap B\)
dziekuję
jola
Expert
Posty: 5246 Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:
Post
autor: jola » 17 sie 2009, 15:24
A to okrąg o środku S(-2;1) i promieniu r=3
B to okrąg o środku O(2;-2) i promieniu R=4
Narysuj obydwa okręgi w jednym układzie współrzędnych i zaznacz szukane zbiory stosując definicje działań na zbiorach
celia11
Fachowiec
Posty: 1860 Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 17 sie 2009, 15:31
dzięki, tylko nie wiem czy rozwiazania tych działan na zbiorach mają być algebraiczne i graficzne?
domino21
Expert
Posty: 3725 Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:
Post
autor: domino21 » 17 sie 2009, 15:36
to co ciemniejsze, to te zilustrowane zbiory, przepraszam, ale ołówek mało widoczny
celia11
Fachowiec
Posty: 1860 Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 17 sie 2009, 15:42
zastanawiam sie dlaczeggo częsci kół nie są brane pod uwagę, tylko okręgi, ale chyba dlatego, że jest znak równości?
domino21
Expert
Posty: 3725 Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:
Post
autor: domino21 » 17 sie 2009, 17:16
tak, jest znak równości, więc zbiory obrazują okręgi