Nierówność trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-Klaudia-
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 02 paź 2010, 20:11
Podziękowania: 71 razy
Płeć:

Nierówność trygonometryczna

Post autor: -Klaudia- »

Rozwiąż nierówność |cosx|≤ \(\frac{ \sqrt{3} }{2}\) i xє<0,2∏>.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(|cosx|\le\frac{\sqrt{3}}{2}\\-\frac{\sqrt{3}}{2}\le cosx\le\frac{\sqrt{3}}{2}\\x\in<\frac{\pi}{6};\ \frac{5}{6}\pi>\ \cup\ <\frac{7}{6}\pi;\ \frac{11}{6}\pi>\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A ja mam z obrazkiem, to juz wyślę ...
ScreenHunter_250.jpg
ScreenHunter_250.jpg (19.44 KiB) Przejrzano 219 razy
\(x \in \left\langle \frac{ \pi }{6} ,\frac{ 5\pi }{6} \right\rangle \cup \left\langle \frac{ 7\pi }{6} ,\frac{ 11\pi }{6} \right\rangle\)
ODPOWIEDZ