obliczyc calke

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
melania
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 08 lut 2010, 16:23
Podziękowania: 64 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

obliczyc calke

Post autor: melania »

obliczyc calke
\(\int_{}^{} \frac{5}{x^2+2x+1}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podstawianie:
\((x+1)=t\\
dx=dt\\
x^2+2x+1=(x+1)^2\)

\(\int_{}^{} \frac{5}{(x+1)^2}dx = \int_{}^{} \frac{5dt}{t^2}= \frac{-5}{t}= \frac{-5}{x+1} +C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ