Obliczyć granice funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mnh12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 22 sty 2012, 16:03
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Obliczyć granice funkcji

Post autor: mnh12 »

witam, bardzo bym prosił o pomoc w rozwiazaniu, z góry dziekuje

\(\lim_{x\to \0} \frac{tg5x}{\sqrt{2x+9} -3}\)

\(\lim_{n\to +\infty} (\frac{2n+3}{2n-1})^{3n}\)

\(\lim_{n\to +\infty} \frac{3+5...+(2n+1)}{2n^2+5}\)

\(\lim_{n\to +\infty} {\sqrt{2*5^n+3*7^n-1}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to \0} \frac{tg5x}{\sqrt{2x+9} -3}=\lim_{x\to \0} \frac{tg5x}{5x} \cdot \frac{5x}{\sqrt{2x+9} -3} \cdot \frac{\sqrt{2x+9} +3}{\sqrt{2x+9} +3}=\lim_{x\to \0} \frac{tg5x}{5x} \cdot \frac{5}{2} \cdot \left( \sqrt{2x+9} +3\right) =1 \cdot\frac{5}{2} \cdot 6=15\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{n\to +\infty} (\frac{2n+3}{2n-1})^{3n}=\lim_{n\to +\infty} (\frac{2n-1+4}{2n-1})^{3n}= \lim_{n\to +\infty} (1+\frac{4}{2n-1})^{3n}= \left(2n-1=t\\3n= \frac{3}{2}(t+1)\\ \lim_{n\to \infty }t = \infty \right)
=\lim_{t\to +\infty} (1+\frac{4}{t})^{\frac{3}{2}(t+1)}= \left( e^4\right)^{\frac{3}{2}}=e^6\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{n\to +\infty} \frac{3+5...+(2n+1)}{2n^2+5}= \lim_{n\to +\infty} \frac{ \frac{\left( 3+(2n+1)\right)n}{2} }{2n^2+5}= \frac{1}{2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{n\to +\infty} {\sqrt{2*5^n+3*7^n-1}= \infty\) i to jest oczywiśta. Przypuszczam jednak, ze chodzi o
\(\lim_{n\to +\infty} {\sqrt[n]{2*5^n+3*7^n-1}\), która jest równa 7 i to jest mniej oczywiste :

\({\sqrt[n]{3*7^n-1}\le {\sqrt[n]{2*5^n+3*7^n-1} \le{\sqrt[n]{5*7^n-1}\)
\(\lim_{n\to \infty } {\sqrt[n]{3*7^n-1} =7\)
\(\lim_{n\to \infty } {\sqrt[n]{5*7^n-1} =7\)
zatem, z twierdzenia o 3 ciągach
\(\lim_{n\to \infty } {\sqrt[n]{2*5^n+3*7^n-1} =7\)
mnh12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 22 sty 2012, 16:03
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: mnh12 »

bardzo dziekuje za pomoc, sporo mi to pomogło,
dokładnie tak, w ostatnim przykładzie jest pierwiastek stopnia n-tego, przepraszam za bład

przepraszam, ze jestem taki namolny ale mam jeszcze jeden kłopot, chodzi o rozkład na ułamki proste

\(\frac {x^4-8x^2+6x}{x^3-3x^2+2x}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac {x^4-8x^2+6x}{x^3-3x^2+2x}=\frac {x^3-8x+6}{x^2-3x+2}= \frac {x(x^2-3x+2)+3x^2-10x+6}{x^2-3x+2}=x +\frac {3(x^2-3x+2)-x}{x^2-3x+2}=x +3 -\frac {x}{(x-1)(x-2)}=
x +3 +\frac {1}{x-1}-\frac {2}{x-2}\)

Oczywiście o ile nie pomylilam się w rachunkach
ODPOWIEDZ