okrag i kwadrat

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luki9931
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 27 lut 2009, 15:37

okrag i kwadrat

Post autor: luki9931 »

1.Okrag i kwadrat maja rowne obwody. Oblicz stosunek pola kola do pola kwadratu.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a-długość boku kwadratu
r-długość promienia okręgu
4a=2pir równość obwodów
a=0,5pi r
(pi r r):(a a)=(pi r r):(0,25 pi pi r r)=1:(0,25 pi)=4:pi
Lepiej będzie jeśli znak dzielenia zastąpisz kreską ułamkową.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ